Konkylie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Betegnelsen «konkylier» ble tidligere brukt om skallene hos alle bløtdyr, men i dag mest om store og vakre sneglehus fra varme havstrøk.[1] Bildet viser konkylier fra snegle- og muslingartene Lobatus gigas (Strombus gigas), Cassis tuberosa, Nodipecten nodosus og Spondylus americanus funnet i Venezuela i 2013.

En konkylie er et tomt skall fra et marint bløtdyr. Det kan være et sneglehus eller skallet til en musling. Betegnelsen ble tidligere brukt om skallene hos alle bløtdyr, men i dag mest om store og vakre sneglehus fra varme havstrøk.[1] Det gjelder særlig snegler i familien Strombidae, som lever i Vestindia og i andre tropiske havområder.[1] Konkyliene er store, flotte arter, og skallene deres er et samleobjekt, foruten at de noen steder har blitt brukt som betalingsmiddel.[1] Skallet er spiralsnodd og forsynt med tapper og pigger.[1] Skallet er bygget opp av flere lag. Innerst er det perlemor, deretter kommer et lag med kalk, et ytre lag som kan være fargerikt, og helt ytterst er et lag som beskytter skallet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.