Hopp til innhold

Konjugat (syre-base teori)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Syrer og baser

Bufferløsning

Dissosiasjonskonstant

pH

Protonaffinitet

Surhetsfunksjon

Syre–base-ekstraksjon

Syre–base-reaksjon

Syrekonstant

Vannets egenprotolyse

Syretyper

Brønsted · Lewis · Mineral · Organisk · Sterk · Supersyre · Svak

Basetyper

Brønsted · Ikke-nukleofil · Lewis · Organisk · Sterk · Superbase · Svak

En konjugert syre, innenfor Brønsted-Lowrys syre-baseteorien, er en kjemisk forbindelse som dannes når en syre donerer et proton (H+) til en base, med andre ord, det er en base med et hydrogenion tilsatt, som i den omvendte reaksjonen, mister den et hydrogenion. På den annen side er en konjugert base det som blir til overs etter at en syre har donert et proton under en kjemisk reaksjon. Derfor er en konjugert base et specie dannet ved fjerning av et proton fra en syre, ettersom den i omvendt reaksjon er i stand til å mota et hydrogenion.[1] Fordi noen syrer er i stand til å frigjøre flere protoner, kan den konjugerte basen til en syre i seg selv være sur.

Oppsummert kan dette representeres som følgende kjemiske reaksjon:

Johannes Nicolaus Brønsted og Martin Lowry introduserte Brønsted–Lowry-teorien, som foreslo at enhver forbindelse som kan overføre et proton til en hvilken som helst annen forbindelse er en syre, og forbindelsen som aksepterer protonet er en base. Et proton er en kjernefysisk partikkel med en enhet positiv elektrisk ladning; det er representert med symbolet H+ fordi det utgjør kjernen til et hydrogenatom,[2] det vil si et hydrogen kation.

Et kation kan være en konjugert syre, og et anion kan være en konjugert base, avhengig av hvilket stoff som er involvert og hvilken syre-base-teori som er synspunktet. Det enkleste anionet som kan være en konjugert base er det solvatiserte elektronet hvis konjugerte syre er det atomære hydrogenet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Zumdahl, Steven S. (2007). Chemistry (7th ed utg.). Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-618-71370-0. OCLC 85824942. 
  2. ^ «Bronsted-Lowry theory | Definition & Facts | Britannica». www.britannica.com (engelsk). Besøkt 1. februar 2023.