Kongelaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kongelaks
Foto: Timothy Knepp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Oncorhynchus tshawytscha[1]
Walbaum, 1792
Norsk(e) navn: kongelaks
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Laksefisker
Familie: Laksefamilien
Underfamilie: Salmoninae
Slekt: Oncorhynchus
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Kongelaks (Oncorhynchus tshawytscha) er den største arten av stillehavslaks og den største i slekten oncorhynchus. Andre navn på arten er chinook laks (avledet av chinook-folket og basert på det russiske navnet chavycha, чавыча), quinnat laks, vårlaks, chrome hog og Tyee laks.

Kongelaksen finnes fra kysten i det sentrale California i sør til Mackenzie-elven og Kugluktuk i Canada i nord. Kongelaksen er den største av stillehavslaksene. Det hittil største eksemplaret veide 57 kg, men normalt veier kongelaksen 3-16 kg og oppnår en lengde på 75-100cm. Kongelaksen er også den sjeldneste stillehavslaksen, og utgjør kun 0,4% av den samlede mengde innfanget stillehavslaks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 14. september 2023. Besøkt 14. september 2023. 
  2. ^ Forsgren E, Bærum KM, Finstad AG, Gjelland KØ, Hesthagen T, Knutsen H og Wienerroither R (11. august 2023). «Fisker. Vurdering av økologisk risiko for Oncorhynchus tshawytscha som SE (ikke vurdert i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 14. september 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.