Kollektbønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kollektbønn er en bønn som oppsummerer temaet for en gudstjeneste. I den tradisjonelle liturgien i Den norske kirke kom kollektbønnen i innledningen av gudstjenesten, etter gloria. Etter liturgireformen fra 1. søndag i advent 2011, er kollektbønnen et valgfritt ledd i kirkesamfunnet.

Kollektbønnen varierer fra søndag til søndag, og skal gjenspeile dagens kirkelige budskap. I liturgien for langfredag og bots- og bededag er det ikke kollektbønn. Dager som pinseaften, 1. mai, 17. mai, jonsok, olsok, høsttakkefest og julaften har òg egne kollektbønner.

De eldste kollektbønnene har bakgrunn i Missale Romanum. Disse er svært generelle. Kollektbønnene som Veit Dietrich skrev, er fyldigere og mer spesielle. Kollektbønnene som blir brukt i Den norske kyrke bygger på disse. Vi finner kollektbønenne for hver søndag i bøker med preketekstene gjennom kirkeåret. Alle bønnene slutter med den faste formuleringen «han som med deg og Den hellige ånd lever og råder, en sann Gud fra evighet og til evighet.»

Kilder[rediger | rediger kilde]