Kolberg (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kolberg
Generell informasjon
SjangerHistorisk film
Utgivelsesår1945
Prod.landTyskland
Lengde110 minutter. min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiVeit Harlan
ProdusentVeit Harlan
ManusforfatterAlfred Braun
MusikkNorbert Schultze
Foran kamera
Hovedrolle(r)Kristina Söderbaum
Heinrich George
Paul Wegener
BirollerHorst Caspar
Gustav Diessl
Otto Wernicke
Kurt Meisel
Annen informasjon
Prod.selskapUniversum Film
Premiere30. januar 1945
Eksterne lenker

Kolberg er en tysk film av Veit Harlan fra 1945. Den er basert på selvbiografien til Joachim Nettelbeck, borgermesteren i Kolberg, og forteller historien om forsvaret av den pommerske byen mot franske invasjonsstyrker mellom april og juli 1807.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner i 1813 under Napoleonskrigene kjent på tysk som Befreiungskriege (frigjøringskrigene) på tysk. Åpningsscenene viser prøyssiske Landwehr, og frivillige, som marsjerer nedover gatene i Breslau - gjennom entusiastiske folkemengder. Dette etterfølges av en dialog mellom kong Fredrik Vilhelm III av Preussen og greve August von Gneisenau, hvor Gneisenau forklarer at beleiringen av Kolberg lærte viktigheten av tyske borgerhærer. Deretter skifter scenen til Wien i 1806, for å vise abdiseringen av den romerske keiseren Frans II av Østerrike.

I 1806 er Kolberg fremdeles ikke berørt av konfliktene, og innbyggerne blir vist å nyte livet. Men byens ledere diskuterer Napoleons proklamasjoner, og hva dette kan bety for dem. Noen ser på de franske seirene som en god ting, men andre lurer på om de burde forlate området. Byens borgermester, Nettelbeck, er innstilt på å gjøre motstand mot franskmennene. Nettelbeck oppretter en lokal borger-milits, til tross for innsatsen fra Den prøyssiske armé, som har samlet inn forsyninger og er sterkt imot ideen om overgivelse.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]