Koarktasjon av aorta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Koarktasjon av aorta
Koarktasjon av aorta
Skisse som viser hjertet med koarktasjon av aorta. A: Koarktasjon (forsnevring) av aorta. 1:vena cava inferior, 2:høyre vena pulmonalis, 3: høyre arteria pulmonalis, 4:vena cava superior, 5:venstre arteria pulmonalis, 6:venstre vena pulmonalis, 7:høyre ventrikkel, 8:venstre ventrikkel, 9:arteria pulmonalis, 10:Aorta
ICD-10-kodeQ25.1
ICD-9-kode747.10
OMIM120000
DiseasesDB2876
eMedicinemed/154 
MeSHC14.240.400.090

Koarktasjon av aorta er en medfødt hjertefeil som innebærer en forsnevring av hovedpulsåren aorta , etter stedet der arterien utgår til hode og armer. Feilen kan føre til at hjertet blir belastet med et høyt trykk. Dersom det er veldig trangt, stilles diagnosen ofte tidlig, bare kort tid etter fødsel. Dersom det er bedre plass, oppdages feilen gjerne ikke før i voksen alder.

Det mistenkes at koarktasjon av aorta noen ganger kan ha en sammenheng med kromosonfeilen Turners syndrom, da noen jenter med denne lidelsen også har koarktasjon av aorta.

Feilen kan opereres ved at den biten av aorta hvor problemet ligger, fjernes og erstattes av et lite rør. Mange kan leve lange liv etter operasjonen, og det trenger ikke ha stor innvirkning på hverdagen. Men en del lider senere fortsatt av høyt blodtrykk, gjerne fordi det fortsatt er litt trangt i området hvor problemet har vært.

Barn med koarktasjon av aorta går som regel til hjertelege, (kardiolog) eller barnelege, (pediater) 1 gang i året, mens i voksen alder er det ofte ikke nødvendig med mer en andrehvert eller tredjehvert år.

Pasienter som er operert for denne hjertefeilen, har som regel et arr rundt kroppen fra brystet, og til ryggen, og ikke ned, foran på brystet slik som mange hjerteopererte har.

Operasjonen fører til at pasienten i noen tilfeller kan få økt risiko for endokarditt, og vedkommende har derfor som regel et kort med informasjon om dette på seg.