Knowledge and the Body-Mind Problem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Knowledge and the Body-Mind Problem: In Defence of Interaction («Viten og kropp–sinn-problemet. Et forsvar for interaksjon») er en bok av den østerriksk-britiske filosofen Karl Popper (redigert av Mark Amadeus Notturno i samarbeid med forfatteren), som kom ut på forlaget Routledge (London) i 1994, bare kort tid etter forfatterens død. Boka inneholder en tidligere upublisert foredragsrekke i seks deler, som Popper holdt ved Emory University i 1969. Siden Popper hadde holdt foredragene uten manus, er boka basert på en transkripsjon av et båndopptak av foredragene. Popper tar opp sinnsfilosofiske temaer, spesielt kropp–sinn-problemet, som han utdyper i bøkene Objective Knowledge (1972) og The Self and Its Brain (1977).

Popper begynner med å skissere det han kaller «objektiv viten» (eller «verden 3»), altså teorier og annen form for kunnskap som har blitt delt med andre (gjennom språk eller skrift) og dermed eksisterer uavhengig av de subjektive tankene til opphavspersonen («verden 2»). Ifølge Popper har det skjedd en samevolusjon mellom objektiv viten og det menneskelige sinn, muliggjort gjennom språket.

Poppers tilnærming til kropp–sinn-problemet er at ingen av de foreslåtte forklaringene kan motbevises, men han presenterer argumenter mot både fysikalismen (materialismen, dvs. at bare kroppen er reell), idealismen (at bare sinnet er reelt) og epifenomenalismen (at sinn og kropp er to sider av samme sak). Selv forsvarer han en interaksjonisme, som går ut på at den fysiske verden kan påvirkes av objektiv viten, med bevisstheten eller jeg-et som bindeledd.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]