Klevfos Industrimuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klevfos Industrimuseum
LandNorge
Kart
Kart
Klevfos Industrimuseum
60°47′11″N 11°18′45″Ø

Klevfos Industrimuseum ligger ved Ådalsbruk i Løten og er et særegent stykke industrihistorie fra den tiden da treforedling var en av våre største eksportnæringer. Fabrikken står i dag slik den var ved nedleggelsen i 1976. Produksjonen hadde da gått i ett fra 1888. Museet forteller historien om Klevfos Cellulose- & Papirfabrikk A/S og livet rundt fabrikken. Foruten fabrikken med papirmaskin og øvrig produksjonsutstyr, består museet av damanlegg, kanaler, verksted, smie, arbeiderboliger, formanns- og bestyrerbolig.

Museet er i dag ett av ti anlegg som Riksantikvaren prioriterer som industrielle kulturminner og ble i 2003 en del av Stiftelsen Norsk Skogmuseum.

Hoggeriet[rediger | rediger kilde]

I Hoggeriet er det et eget publikumsmottak med enkel kafé og museumbutikk, samt utstillinger om norsk treforedlingshistorie og om Klevfos. Man kan se fabrikken på egen hånd eller delta på en omvisning.

Industristien[rediger | rediger kilde]

Med utgangspunkt i museet ligger Industristien, en merket sti langs Svartelva gjennom industrielle kulturminner som også omfatter det tidligere Aadals Brug Jernstøberi og Mekaniske Verksted (1842–1928)

Arbesdaer[rediger | rediger kilde]

Arbesdaer er en musikalsk forestilling skrevet av Tor Karseth. Stykket ble opprinnelig skrevet for 100-årsjubileet til fabrikken i 1988, men går nå inn i sitt 36. år. Med humor og alvor tar forfatteren publikum inn i livet på fabrikken, i arbeiderboligen og i nærmiljøet. En stifter bekjentskap med arbeidere, husmødre, barn og en og annen fremmed fugl som kom innom. Forestillingen spilles flere ganger i løpet av sesongen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]