Klemens XI

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Klemens XI
Clemens PP. XI
Clement XI.jpg
FødtGiovanni Francesco Albani
23. juli 1649
Urbino
Død19. mars 1721
Roma
Gravlagt Peterskirken
Utdannet ved Gregoriana
Beskjeftigelse Geistlig, katolsk prest (1700–)
Nasjonalitet Kirkestaten
DåpsnavnGiovanni Francesco Albani
Valgt23. november 1700
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerInnocens XII
EtterfølgerInnocens XIII

Pave Klemens XI (født 23. juli 1649 i Urbino i Kirkestaten, død 19. mars 1721 i Roma), opprinnelig Giovanni Francesco Albani, var pave fra 1700 til 1721. Han er best kjent for den pavelige bullen Unigenitus som gikk ut mot viktige sider av den kirkelige situasjon i Frankrike, og for sin inngripen i ritestriden i Kina der han forbød de fleste av de omstridte akkomodasjoner til kinesiske skikker som jesuittene hadde fått igjennom.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Albani ble født i Urbino, inn i en adelsfamilie som hadde etablert seg fra det nordlige Albania15-tallet og var opprinnelig soldater av Albanske princen Gjergj Kastriot Skanderbeg mot Det ottomanske riket. I løpet av hans regjeringstid som paven den berømte "Illyricum Sacrum" ble ferdigstilt, og i dag er det en av de viktigste kildene til området Albanology med over 5000 sider delt i flere volumer skrevet av Dom. Farlati og Dom. Coletti, også de var albanere

Han var guvernør av Rieti and Urbino, og ble opprettet kardinal av pave Alexander VIII, som han etterfulgte som pave 23. november 1700.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Rendina, Claudio (1983). I papi. Storia e segreti. Rome: Netwon & Compton, pp. 586-588


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Innocent XII
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Innocent XIII
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)