Kjempemudderfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjempemudderfluer
Protohermes grandis (Corydalinae)
Protohermes grandis (Corydalinae)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Corydalidae
Norsk(e) navn: Kjempemudderfluer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: mudderfluer
Antall arter: ikke i Europa
ca. 120 i verden
Habitat: ved og i ferskvann,
langs vannkanter og sakterennende elver.
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Kjempemudderfluer (Corydalidae) er en gruppe av insekter med et market og rikt utviklet ribbenett eller årenett på vingene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hann av Corydalus cornutus

Store (40–75 mm), brune insekter med store, mer eller mindre røykfargede vinger som har et tett nett av grove årer. Særlig hannene kan ha svært forstørrede kjever (mandibler). Antennene er middels lange og trådformede, hodet stort og ovalt, fasettøynene ganske små. Hanner i underfamilien Chauliodinae har ofte fjærformede antenner. Pronotum er smalere enn hodet, omtrent kvadratisk.

Larven er avlange, hodet er stort med kraftige kjever. Bakkroppen har trådformede gjeller på alle leddene. Larvene i underfamilien Corydalinae er kjent som hellgrammites i USA.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er rovdyr som lever i rennende vann, enkelte Chauliodes-arter også i stillestående ferskvann. Utviklingen kan være ett-årig men tar ofte 2-3 år. Disse store larvene har ofte mindre organismer som lever på kroppsoverflaten deres, både alger, hjuldyr og protozoer synes å være knyttet til dem. Det er heller ikke uvanlig å finne fjærmygglarver som har hengt seg fast på de store larvene.

Corydalus cornutus, larve, en såkalt hellgrammite

Hannen bruker sine forstørrede kjever til å holde hunnen fast under parringen, som skjer like etter at hun er klekket. Hunnen drikker nektar eller fruktsafter, mens hannen ikke tar næring til seg som voksen, men kan drikke noe vann. Eggene legges i klynger som kan omfatte over 1000 egg. De voksne insektene er tross sine store vinger relativt dårlige flygere. De er mest aktive om natten og kommer gjerne til lys. Noen arter av Chauliodinae kan ha spektakulære masseklekkinger, blant annet i Mississippi-elven.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien finnes i Nord- og Sør-Amerika og i det østlige Asia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...idea.

Acanthacorydalis asiatica, hann, en av de aller største artene
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]