Kjell Sørensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Sørensen
Født13. november 1943
Død20. januar 1997 (53 år)
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet Norge

Kjell Sørensen (født 13. november 1943 på Langestrand, Larvik, død 20. januar 1997) var en norsk operasanger (lyrisk tenor). Han startet opprinnelig som talentfull trompetist ved Musikkhøyskolen i Kristiansand, men ble i stedet oppdaget av akompagnatøren Erik Werba, som ga ham de beste skussmål.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han studerte først ved Agder musikkonservatorium og dernest ved Guildhall School of music and Drama i London. Etter studiene i England fikk han ansettelse ved Den norske opera. Han drøyde imidlertid helt til 1992 med sin formelle solistdebut i Den gamle logen i Oslo. Ved siden av å være fast ansatt ved Den Norske Opera, var han en hyppig benyttet freelancesanger.

Han var dessuten en aktiv tekstforfatter, og skrev flere tekster til kantater, syngespill mm.

Tordenskiold-kantaten[rediger | rediger kilde]

Verket om Tordenskiold skrev han på bestilling fra Den norske marine i forbindelse med Tordenskiolds 300-årsjubileum i 1990. Musikken ble komponert av Kjell Marcussen, og teksten ble til på grunnlag av Jacob Breda Bulls drama om Tordenskiold fra 1899. Kantaten ble første gang oppført på Ringve Museum i Trondheim 15. september 1990. Det ble totalt fremført 45 ganger, men ble tatt opp igjen og spilt under Tordenskioldsdagene i Frederikshavn både i 2004, 2006, og for foreløpig siste gang i 2008.