Kjell Holm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Holm
Født13. august 1919
Død25. oktober 2009 (90 år)
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet Norge

Kjell Holm (født 13. august 1919 i Ålesund, død 25. oktober 2009) var en norsk forretningsmann med et stort samfunnsmessig engasjementet.

Holm var fra Ålesund og bygde opp sin formue gjennom skipsfart og matvarehandel.

Kjells foreldre var Gunvor Holm og konsul Aksel Thalberg Holm. I 1916 ble Aksel Holm disponent i sin fars firma – Oluf Holm AS. Han utvidet i løpet av de neste 20 årene virksomheten (sild og tran) betydelig både hjemme og ute, og Oluf Holm AS ble et av de største industriforetakene i byens historie.

Kjell Holm overtok i 1950 ledelsen av familiebedriften, men avsluttet virksomheten i løpet av 1960-tallet. Kjell Holm flyttet til Sveits, hvor han senere var bosatt. Han bodde også i USA, men opprettholdt alltid god kontakt med sin fødeby Ålesund.

Kjell Holm er spesielt kjent for å ha bygd opp middelaldergården Sandbu gård i Vågå. Sandbu gård blir regnet som en av Norges best bevarte gårder i sitt slag.

Holm fikk Sandbu gård på sin 21-årsdag av sine foreldre, og han gjorde gården til sitt livsverk. Den har 23 hus, og et kapell bygget i 1967 på tomta etter en stavkirke. Både gården og kapellet er fredet av Riksantikvaren.

Kjell Holms sjenerøsitet overfor kunstnere og samfunnsinstitusjoner var betydelig. Det er i første rekke Ålesund som har nytt godt av hans gode vilje. Kontakten med hjembyen var alltid sterk. På Holms 75-årsdag ble Stiftelsen Kjell Holm opprettet. Formålet er å støtte kulturelle og samfunnsgagnlige tiltak i Ålesund og driften av Sandbu gård i Vågå.