Kjelkenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kjelkenes er en grend 10 km sørvest for kommunesenteret Svelgen i Bremanger kommune, Sogn og Fjordane. Kjelkenes var opprinnelig navnet på neset der handelsstedet lå, som siden har gitt navn til hele grenda. Kjelkenes ligger i Midtgulen som også er navnet på stedets kirke. Her ligger én av distriktets to kirkegårder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kjelkenes var fra gammelt av samferdsels- og handelssentrum for fjordbygdene rundt Gulenfjordene. Dette var før industrialiseringen i Svelgen tok til, mens det som nå er kommunesenteret ennå bare bestod av noen veiløse og avsidesliggende gårder innerst i Nordgulen. Det var i det hele tatt dårlig med veier i distriktet, så de fleste måtte bruke båt for å komme seg til butikken.

Handelsvirksomheten på Kjelkenes begynte da grenda fikk postkontor i 1877. Samtidig åpnet gårdbruker og poståpner Arnt K. Kjelkenes handel ved siden av postvirksomheten. Året etter ble Kjelkenes fast stoppested for Fylkesbaatane. På den tiden var det ingen dypvannskai på Kjelkenes, slik at folk og gods måtte fraktes med bordingsbåt ut til dampbåtenfjorden.

I 1881 døde Arnt, og broren Kristoffer Andreas Knutson Kjelkenes tok over handelen. I 1892 døde også Kristoffer. To år senere giftet Kristoffers enke seg med Henrik M. Frimannslund. Henrik, som hadde vært noen år i Amerika før han kom til Kjelkenes, tok så over handelsvirksomheten. Han utvidet handelsboden og bygde dypvannskai på neset.

Det var også Henrik Frimannslund som åpnet den første butikken i Svelgen da kraftutbyggingen begynte der i 1917. Samme år åpnet også en annen kjelkenesing, Knut K. Kjelkenes, landhandel i Svelgen. I 1919 tok sønnen til den forrige eieren av Kjelkenes, Kristoffer Sibon Kristofferson Kjelkenes, over gardsbruket og butikken på Kjelkenes. Han startet også fiskemottak på Kjelkenes. Kristoffer døde allerede i 1924, og enken Olivia tok over hele virksomheten, bortsett fra fiskemottaket som hun valgte å legge ned. I 1939 gikk firmaet konkurs. Olivia fikk fortsatt drive posten og telefonen, men butikkene ble overlatt til Einar Åsen fra Førde.

I 1942 rømte Einar Åsen til Shetland, og butikkene ble overtatt av Svelgen Handelslag. I 1946 ble butikkene overført til Gulen Samyrkelag.

Butikken på Kjelkenes ble lagt ned i 1986 da veien mellom Svelgen og Dyrstad ble åpnet. Med det var de siste av fjordbygdene rundt Gulenfjordene knyttet til veinettet, og det var ikke lenger behov for butikk på Kjelkenes. Postkontoret på Kjelkenes ble nedlagt i 1993.

Kjelkenes i dag[rediger | rediger kilde]

Kjelkeneset er i dag styrt og eid av Are Kjelkenes, sønn av Kristoffer Kjelkenes. Det drives ikke lengre aktiv gårdsdrift på stedet. Kjelkenes er en attraksjon for turister som kommer med båt, og mange av båtene velger ofte å legge til ved kaien på Kjelkenes.

Steds- og gardsnavn på Kjelkenes[rediger | rediger kilde]

  • Myra
  • Furnes
  • Sandvika
  • Ytrehus
  • Indrehus

Ferjeleie[rediger | rediger kilde]

Kjelkenes er gjennomfartssted på Bremangers hovedfartsåre, fylkesvei 614 mellom Grov og Stårheim. Her ligger også Kjelkenes ferjekai, der det fra 1977 til mai 2013 var forbindelse over til Smørhamn og fylkesvei 616. Ruten ble trafikkert av Fjord1 Fylkesbaatane.