Kjelda ved Piggåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Kjelda ved Piggåsen er et forhistorisk kleberstensbrudd i Fet kommune. Det er et av de største vi kjenner til i Norge, og et av de fem som finnes i Akershus. Bruddet dateres tilbake til jernaldermiddelalder.

På grunn av kleberstenens smidighet og enkle bearbeiding har en utvunnet og bearbeidet klebersten allerede fra steinalderen. I Kjelda har det vært utvunnet og arbeidet med klebersten i flere hundre år. En antar at aktivitenen i bruddet var på sitt høyeste i vikingtiden, for 1000–1300 år siden.

Produktene ble spredt til nærområdene og videre til Viken og nordover mot Mjøstraktene. Deler av veien kan Glomma ha fungert som transportvei. I slagghaugene er det funnet ei takke, noe som kan tyde på at bruddet var i drift frem til minst jernalder.

Stein ble tatt ut både i dagbrudd og gruver, og stedet har vært arbeidsplass for mange mennesker.

Gryter var hovedproduktet. I tillegg ble det laget gjenstander som fiskesøkker, vevlodd og spinnehjul til håndtein. En finner spor etter uttak av emner til kar både i dagbrudd og i gruvene. Enkelte ferdige emner som ikke er hugget løs finnes også.

Det er gjort en del arbeid for å tilrettelegge for besøk, men området er forsatt ganske ulendt enkelte steder. Grunneier kan på forespørsel forestå omvisning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]