Kjeglestift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eksempel på styrepinne som brukes for å låse to akslinger sammen

En kjeglestift,[1] konisk styrepinne eller konisk stift er en konisk knast som brukes i maskinteknikk for å feste sammen to deler som skal stå i en bestemt stilling.[2] De er er vanligvis stålstenger hvor den ene enden har en litt større diameter enn den andre og har jevn stigning mellom.

Metriske kjeglestifter har en avsmalning på 1:50,[3] hvilket betyr at for eksempel en 50 mm lang styrepinne vil ha 1 mm mindre diameter i den smale enden. Amerikanske tommestifter har en ørlite slakere avsmalning på 1:48.[4]

Gjenger[rediger | rediger kilde]

Noen koniske stifter har en hanngjenge på den smale enden som er designet for å stikkes gjennom et hull og holde stiften på plass med en skive og mutter.

Andre stifter er gjenget på begge ender, gjengene på den tykke siden kan da brukes for å trekke stiften ut med den samme mutteren som vanligvis holder stiften på plass.

Koniske rømmere[rediger | rediger kilde]

Hull til koniske stifter kan lages med koniske rømmere. Metriske koniske rømmere navngis etter lillediameteren. For eksempel kan en 2 mm konisk stiftrømmer måle 1.9 mm i den smale enden (2 mm nominell størrelse) og en 2.86 mm i den store enden.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Maskindeler i landbruksmaskiner_4» (PDF). «Det finnes flere typer stifter: Sylinderstiften som er sylinderformet, kjeglestiften som har kjegleform (stigning f.eks. 1:50) og rørstiften som er splittet og1 må klemmes sammen når den drives inn.» 
  2. ^ «Det Norske Akademis ordbok». naob.no. Besøkt 1. august 2023. 
  3. ^ Newnes Mechanical Engineer's Pocket Book
  4. ^ Machinery's Handbook
  5. ^ Newman Tools Inc., metric taper pin reamers