Kjølhalingspram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjølhalingspram er et hjelpsfartøy fra seilskutenes tid. Den ble brukt i forbindelse med kjølhaling, en metode som ble brukt for å komme til bunnen og den del av skutesida som var under vannlinjen. Metoden gikk ut på å feste taljer i mastene, og dra skuta over på siden slik at kjølen kommer over vannet. Arbeidet gikk ut på å fjerne begroing og å tette natene med nytt drev.

Verftsmannskapet som kom til underskroget der de skiftet tettemassen og påførte ny bek mellom bordgangene på den kjølhalede seilskuten, sto på en flat pram. Denne prammen ble kalt kjølhalingspram. Det er ikke annet enn en enkel konstruksjon av tykke og tynne planker slått sammen med spanter på innsiden.

Kjølshalingsprammen i Bjørvika[rediger | rediger kilde]

På Operatomta i Bjørvika i Oslo ble en farkost på 13 meter i lengde og en størrelse på 60 m2 funnet i januar 2004. Deretter ble den tatt opp og undersøkt av marinarkeologene. Det er datert til å være rundt 250 år gammelt.

Man trodde først at det var en føringslekter som fraktet plank fra sagene ved Akerselva ut til seilskutene i Bjørvika, men undersøkelsene vist spor etter fire gangspill og glovarme bøtter med bek. Det er et spesielt funn, ettersom en nærmest intakt kjølhalingspram bevart i gode forfatning er enestående i Norge.

Ettersom økonomi, tid og nødvendig teknologien for konservering ikke er tilstede er fartøyet senket på nytt på fem meters dybde i ferskvann i en av de kunstige dammene som er blitt anlagt i forbindelse med sølvgruvene på Kongsberg. Siden den 15. oktober 2004 har den ligget beskyttet under en duk i dammen Elsedam.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]