Kings Cross (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kings Cross
Jernbanestasjonen King's Cross
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCamden, Islington
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
PostnummerN1C
Kart
Kings Cross
51°31′49″N 0°07′25″V

Kings Cross er et område i den engelske bydelen Camden i London. Et lite område som ligger innenfor Islington regnes også gjerne med til Kings Cross. Det er det indre byområdet av London, 4,8 km nord for Charing Cross, og lokaliseringen av King's Cross jernbanestasjon, en av de fremste innfallsferdselsårer til London fra nord.[1]

Det var tidligere et bordellkvarter og nedslitt, men området har blitt rehabilitert siden midten av 1990-tallet med endestasjon for høyhastighetstoget Eurostar som hadde åpning i 2007 og byggingen av King's Cross Central (KXC),[2] et betydelig økonomisk utviklingsmiljø.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var tidligere kjent som Battle Bridge, en referanse til Broad Ford Bridge over elven Fleet. Tradisjonen hevder at det stod et stort slag mellom romerne og ikenerne under Boudicca. Den opprørske dronningen skal etter legenden være gravlagt under plattform 9 på King's Cross stasjon.

Det nye navnet kom fra et monument til Georg IV som ble satt opp i krysset mellom Gray's Inn Road, Pentonville Road og New Road (nå Euston Road) i 1835. Monumentet var ikke populært, og ble tatt ned etter ti års tid, men området beholdt sitt nye kallenavn. Monumentet stod der jernbanestasjonen nå ligger. Den åpnet i 1852, som erstatning for en provisorisk stasjon i nærheten som var opprettet for Crystal Palace-utstillingen.

Før den andre verdenskrig var området fattig, men allikevel et travelt område på grunn av jernbanestasjonen hvor store deler av vareleveransene til London kom inn. Etter krigen var det meste av industrien borte, og området var i stor grad forlatt. Frem til 1990-årene var det beryktet for prostitusjon og narkotikamisbruk og -handel. Jernbanen trengte mindre områder enn tidligere, og det ble derfor mange ledige tomter i Kings Cross. På grunn av stedets dårlige rykte var disse billige, og blant de som benyttet seg av dette var flere kunstere og designere. I 1990-årene ble King's Cross Partneship opprettet for å finansiere fornyelsesprosjekter. I 2000 begynte arbeidet med Channel Tunnel Rail Link, og dette dro med seg også andre investeringer i Kings Cross.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thornbury, Walter (1878): «Highbury, Upper Holloway and King's Cross» i: Old and New London: Volume 2, opprinnelig utgitt av Cassell, Petter & Galpin, s. 273–279. Digital utgave ved British History Online
  2. ^ King's Cross Central Developer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]