Kings Cross (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kings Cross
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Camden, Islington
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i London

Kings Cross er et område i bydelen Camden i London, omkring 2,5 km nord for Charing Cross. Et lite område som ligger innenfor Islington regnes også gjerne med til Kings Cross.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var tidligere kjent som Battle Bridge, en referanse til Broad Ford Bridge over elven Fleet. Tradisjonen hevder at det stod et stort slag mellom romerne og icenerne under Boadicea. Den opprørske dronningen skal etter legenden være gravlagt under plattform 9 på King's Cross stasjon.

Det nye navnet kom fra et monument til Georg IV som ble satt opp i krysset mellom Gray's Inn Road, Pentonville Road og New Road (nå Euston Road) i 1835. Monumentet var ikke populært, og ble tatt ned etter ti års tid, men området beholdt sitt nye kallenavn. Monumentet stod der jernbanestasjonen nå ligger. Den åpnet i 1852, som erstatning for en provisorisk stasjon i nærheten som var opprettet for Crystal Palace-utstillingen.

Før andre verdenskrig var området fattig, men allikevel et travelt område på grunn av jernbanestasjonen hvor store deler av vareleveransene til London kom inn. Etter krigen var det meste av industrien borte, og området var i stor grad forlatt. Frem til 1990-årene var det beryktet for prostitusjon og narkotikamisbruk og -handel. Jernbanen trengte mindre områder enn tidligere, og det ble derfor mange ledige tomter i Kings Cross. På grunn av stedets dårlige rykte var disse billige, og blant de som benyttet seg av dette var flere kunstere og designere. I 1990-årene ble King's Cross Partneship opprettet for å finansiere fornyelsesprosjekter. I 2000 begynte arbeidet med Channel Tunnel Rail Link, og dette dro med seg også andre investeringer i Kings Cross.