Hallbjørn Rønning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Hallbjørn Rønning
Født30. mai 1950 (68 år)
Norge Trondheim
Ektefelle Wenche Strømdahl
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Norge
Aktive år1970-nå
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Hallbjørn Rønning (født 30. mai 1950 i Trondheim) er en norsk skuespiller. Han er utdannet fra Rogaland Teaters Elevskole og er ansatt ved Trøndelag Teater.

Han har også gjestet Hålogaland Teater og lest inn utallige lydbøker. Han ble knyttet til Trøndelag Teater i 1975. I 1979 deltok han på etableringen av Nordland Teater[1] i Mo i Rana. Dette var et allmøtestyrt regionteater. Regionteatrene i Norge var en del av den politiserte teaterebevegelsen, som Hålogaland Teater sto i spissen for fra begynnelsen av 1970tallet.

Rønning har turnert i Nord-Norge med «Historien om en soldat» som han også har gjort med musikere fra symfoniorkestret i Trondheim i flere anledninger. Hallbjjørn Rønning har samarbeidet med Travellin Strawberries i musikalene 0[Forever Plaid]] og Comedian Harmonists.

Han filmdebuterte i 1974 i Kimen, og har utover det medvirket i de to kortfilmene I himmelen som på jorden (2004) og Dårlig kjemi (2007).

Han ble tildelt lydbokinnleserprisen i 2002.

Rønning har gjort flere regioppgaver.Blant annet Hungersmarsjen på Meråker, Fest borti svingen med NÅKOR på Løkken, revy med Skaun artikailleri.

Rønning er gift med skuespilleren Wenche Strømdahl.

Noen roller[rediger | rediger kilde]

I 2008 turnerte han til Antwerpen, Rotterdam og Hamburg med sjømannsfortelling TAKORADI.

Teater[rediger | rediger kilde]