Hopp til innhold

Kim Kirchen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kim Kirchen
Født3. juli 1978Rediger på Wikidata (45 år)
Luxembourg by
BeskjeftigelseSykkelrytter, krossyklist Rediger på Wikidata
FarErny Kirchen
NasjonalitetLuxembourg
Rytterinformasjon
DisiplinLandeveissykling
Høyde177 cm
Profesjonelle lag
2001–2005
2005–2009
2010
Fassa Bortolo
T-Mobile/Team Columbia
Katjusja
Meritter
Tour de France1 etappeseier
Nasjonal mesterLandevei (2004, 2006)
Tempo (2008, 2009)
AndreLa Flèche Wallonne (2008)

Sist oppdatert: 22. januar 2011

Kim Kirchen (født 3. juli 1978) er en luxembourgsk syklist. Han fikk hjerteinfarkt under Sveits rundt 2010 i juni 2010,[1] og det blir ansett som lite sannsynlig at han vil konkurrere mer.[2]

Kirchen ble profesjonell i 2000. Han har lenge vært en god hjelperytter og spesielt dyktig i bakker og mindre fjell. Imidlertid manglet han lenge ferdighetene som trengs for å hevde seg helt i toppen i annet enn mindre ritt som Nederland rundt, som han vant i 2002. I 2004 i Niederanven ble han luxembourgsk mester i landeveisritt. Samme år deltok han for første gang i Tour de France. Kirchen syklet for det italienske laget Fassa Bortolo frem til det ble oppløst i 2005 og gikk deretter over til T-Mobile Team.

I 2007 tok Kirchen store steg fremover, og gikk fra å være en viktig hjelperytter til å være kaptein i flere etapperitt i Pro Tour. I mars ble han nummer to i Tirreno-Adriatico, bare slått av Andreas Klöden med 4 sekunder, og i juni kom det som så langt var karrierens høydepunkt: Andreplass i Tour de Suisse. Selv om både Tirreno-Adriatico og Tour de Suisse er Pro Tour-ritt, er det siste et svært hardt ritt med flere fjelletapper, samt at det kommer godt inn i sesongen, noe som innebærer at svært mange ryttere er i form.

Tour de France 2007[rediger | rediger kilde]

Kirchen var blant T-Mobile Teams 9 utvalgte til Tour de France 2007, og det var ventet at han ville bli en av Michael Rogers' viktigste hjelperyttere i fjellene, men da Rogers måtte bryte på den andre fjelletappen (etappe 8) endret ting seg. På den etappen Rogers måtte bryte ble Kirchen hjelperytter for Linus Gerdemann, som da ledet sammenlagt, men allerede på neste etappe ble det klart at Kirchen var bedre enn Gerdemann, og han overtok derfor kapteinsrollen. Det at Team Astana måtte trekke seg og Rabobank suspenderte Michael Rasmussen, bidro til at Kirchen klatret i sammendraget, men det viktigste enkeltbidraget kom han med selv, da han på den 15. etappen syklet inn til andreplass og tok over 5 min på de andre i toppen av sammendraget. Denne etappen ble vunnet av Alexander Vinokourov, som senere ble dopingtatt, så Kirchen ble tilkjent sieren etter at også Vinokourovs b-prøve var positiv.

På den 16. etappen (den siste fjelletappen), slet Kirchen med å holde følge med de andre sammenlagtryttere, og det så ut til at han ville falle mange plasseringer. Imidlertid fikk han god hjelp av Linus Gerdemann opp de første fjellene, og opp Tourens siste fjell klarte han å finne sitt eget tempo fremfor å henge med de andre, noe som begrenset tidstapet. Den solide innsatsen gjorde at han kun tapte kun 1 plassering på denne etappen, selv om han måtte slippe hovedfeltet opp alle fjellene.
På den siste tempoetappen (19. etappe) ble han truet av Yaroslav Popovych, men han klarte å holde unna med 12 sekunder sammenlagt, og endte dermed på 7.-plass, noe som definitivt er karrierehøydepunkt for luxemburgeren. I et intervju med T-Mobile Teams offisielle nettside gav han uttrykk for at han synes plasseringen var fortjent og at han og laget hadde jobbet svært hardt for den.
Med sin plassering ble han også den beste luxemburger i Tour de France på 45 år.

Tour de France 2008[rediger | rediger kilde]

Fordi Michael Rogers pådro seg kyssesyke tidlig på våren og ikke klarte å komme i form til Touren, ble Kirchen nok en gang lagets kaptein. På forhånd var det ventet han han skulle bli blant de 10. beste sammenlagt, og kanskje klare en pallplass med maks uttelling.
På første etappe stakk Kirchen fra resten av feltet opp den siste bakken med mindre enn 1km til mål. Han feide forbi lederen Stefan Schumacher og så ut til å kunne vinne etappen. De siste hundremeterne begynte han imidlertid å stivne, og med rundt 200m igjen til mål ble han passert av etappevinner Alejandro Valverde. Da dette skjedde så Kirchen seg litt tilbake og tok noen hviletråkk, slik at også to andre ryttere klarte å passere ham og han endte på en fjerdeplass.

Etter 2. og 3. etappe kunne han bære grønn trøye. Svært overraskende lå Kirchen som nummer to gjennom hele 4. etappe i Tour de France 2008 og han økte poengledelsen til Thor Hushovd og beholdt den grønne trøya. Med 17 poengs ledelse hadde Kirchen da god sjanse for å sykle i grønn trøye frem til fjelletappene, men i 5. etappe la han seg foran i hovedfeltet 2,5 km før mål, ble tatt igjen og måtte overlate grønn trøye til Thor Hushovd. I 6. etappe i Tour de France 2008 fikk han tilbake den grønne trøyen og kunne også iføre seg gul trøye. En kupert 7. etappe passet for Kirchen som styrket sin poengledelse og beholdt den gule trøya med sin 4.-plass. Han beholdt trøya til 10. etappe da han falt ned til syvendeplass og måtte overlate trøya til Cadel Evans. Kirchen endte til slutt på åttendeplass sammenlagt.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]