Hopp til innhold

Kim (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kim
Forfatter(e)Rudyard Kipling
SpråkBritisk-engelsk
SjangerSpionroman
Utgitt1901
ForlagMacmillan Publishers
Illustratør(er)Harold Robert Millar
OCLC236914

Kim er en roman fra 1901 av Rudyard Kipling (egentlig Josef Rudyard) (1865–1936).

Kipling var født i Bombay (nå Mumbai) i India og vokste delvis opp der og delvis i England.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken som kom ut første gang i 1901. Den forteller om den foreldreløse sønn av en irsk soldat og en engelsk kvinne som vokser opp med en indisk pleiemor til han rømmer og blir gategutt og tigger i Lahore. Han bærer med seg identifikasjonspapirer og minnet om hva faren har fortalt om en rød tyr på grønn bakgrunn som skal forandre hans liv til det vidunderlige. Så møter han en tibetansk lama som er på pilegrimsreise. Han blir venner med lamaen og de starter på reisen avbrutt av tre år på skole, hvor Kim lærer å lese og skrive, samt landmåling. Han er også blitt plukket ut til å bli hemmelig agent for den britiske etterretningstjenesten og får trening i nødvendige ferdigheter, bl.a. hukommelsestrening og kunsten å telle skritt og å vurdere avstander og lengder ved å bruke seg selv som målestokk.

Reisene blir fargerikt beskrevet og ender med et vellykket tyveri av hemmelige papirer utarbeidet av andre lands agenter – og at Teshoo Lama finner det han søker.

Samfunnsbetydning[rediger | rediger kilde]

Romanen ble lest med oppmerksomhet av Robert Baden-Powell som stiftet speiderbevegelsen. Hukommelsesøvelsene finnes igjen i Kims spill. Andre forfattere som Robert Heinlein har trukket dette poenget ennå lengre, bl.a. i «Stranger in A Strange Land» og «Citizen of the Universe».

Kim på norsk[rediger | rediger kilde]

Boken finnes i norsk utgave fra 1957 (Gyldendal) oversatt av C.J. Hambro. Den er også blitt filmatisert.

Eugenia Kielland holdt et radiokåseri om Kim som hun ga ut i bokform i 1950, i samlingen Evige venner. Klassisk litteratur i et nøtteskall.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kielland, Eugenia; Nilsen, Harald (illustratør) (1960). Evige venner: klassisk litteratur i nøtteskall. Oslo: Aschehoug.