Kij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kij-øya
Korskatedralen i Krestnyjklosteret

Kij-øya (russisk: Кий-остров) er ei øy i Onegabukta i Kvitsjøen, 8 km fra kysten og 15 km fra byen Onega. 64°00′N 37°52′Ø

Den er 2 kilometer lang, fra nordvest til sørøst, mens bredden varierer fra 200 til 800 meter. Landskapet består av brede sandstrender, granskog rik på bær, og store steiner.

Kij-øya er kjent for Krestnyjklosteret, med dets spesielle historie og arkitekturhistorisk bemerkelsesverdig interessante bygninger. Tusenvis av turister besøker øya hvert år.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1632 forsøkte den fremtidige patriark Nikon å rømme fra Solovki til Kozjeozero-klosteret i sør. Som Nikon senere erindret, brøt en storm løs og livet hans var i fare. Munken begynte å be til det hellige kors, og snart ble båten hans kastet i land på Kij-øya, hvor han reiste et trekors for å takke himmelen.

Tjue år senere dro han fra Novgorod til Solovki for å hente relikviene til metropolit Filip til Moskva. Underveis besøkte han Kij-øya og var tilfreds over å se at trekorset hans fremdeles stod oppreis. Da han ble patriark et år senere beordret Nikon at det skulle etableres et kloster på stedet. Kirken ble dedikert til Det sanne kors i 1656.

Under Nikon's overoppsyn ble Kij-ostrovskij Krestnyj Monastyr (russisk: Кий-островский Крестный монастырь) et av regionens rikeste klostre. Patriarken sendte munkene et enormt kors av sypress, bestilt av han i Palestina som «en eksakt kopi av Det sanne kors» og overdådig dekorert med juveler. I 1660 besøkte han klosteret for siste gang, og bodde der i et år. Det antas at den egensindige patriarken personlig valgte beliggenheten til og designet de fleste bygningene for å passe sin egen smak. Den var for hans eget bruk at det ble bygget et enkelt korloft inne i katedralen. En stor del av klosterets bygninger, inkludert katedralen, ble konstruert av lokal granitt, for å være i harmoni med de steinete omgivelsene. Etter Nikon's fall forfalt klosterbygningene og dets eiendommer ble ekspropriert. Den britiske Royal Navy plyndret øya under krimkrigen, den 9. juli 1854. Året etter ble den ødelagt av brann men Den hellige synode bestemte seg for å restaurere komplekset. Kommunistene oppløste klosteret i 1922.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Granitthøydene på øya krones av den firesøylede Korskatedralen, dedikert i Nikon's tilstedeværelse 4. september 1661. Dens monumentale proporsjoner er bevisst arkaiske, men den samlede effekten er uvanlig luftig og lys for tradisjonell russisk arkitektur. Det var tidligere tre kupler, men bare den midterste er igjen. Andre bygninger fra Nikon's periode er kapellet over brønnen (1661), den toetasjes Jomfrufødselskirken (1689), den stygt skadede Allehelgenskirken (1661), og diverse andre bygninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Offisielt nettsted for turistinformasjonssenteret i Arkhangelsk oblast». Tourism Information. 23. mai 2007. Besøkt mai 2007.  Sjekk datoverdier i |besøksdato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]