Khalid al-Mihdhar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pentagon kort etter flytreffet
Khalid al-Mihdhar
Født16. mai 1975Rediger på Wikidata
Mekka
Død11. sep. 2001Rediger på Wikidata (26 år)
The Pentagon
Washington D.C.
BeskjeftigelseJihadist, terrorist Rediger på Wikidata
NasjonalitetSaudi-Arabia

Khalid al-Mihdhar (født 16. mai 1975 i Mekka i Saudi-Arabia, død 11. september 2001 i Washington DC i USA) var en av de fem kaprerne av flyet American Airlines Flight 77, som ble fløyet inn i Pentagon som en del av et koordinert selvmordsangrep den 11. september 2001.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mihdhar ble født i Saudi-Arabia og kjempet i krigen i Bosnia på 1990-tallet. Han var også utdannet ved treningsleirene til Al-Qaida på 1990-tallet. Tidlig i 1999 reiste han til Afghanistan der han som en erfaren og respektert jihadist var en av de første som ble valgt ut av Osama bin Laden til å delta i angrepene på USA den 11. september 2001. Mihdhar ankom California sammen med kapreren Nawaf al-Hazmi i januar 2000. På dette tidspunktet var Central Intelligence Agency (CIA) klar over Mihdhar muligens var en trussel mot rikets sikkerhet, og han ble fotografert i Malaysia med et annet høyststående medlem av Al-Qaida som var involvert i bombingen av det amerikanske skipet USS «Cole». CIA informerte ikke Federal Bureau of Investigation (FBI) da de fant ut at Mihdhar og Hazmi hadde kommet inn i USA, og Mihdhar ble ikke satt på noen overvåkningsliste før i slutten av august 2001.

Ved deres ankomst i San Diego i California begynte Mihdhar og Hazmi å trene seg opp til piloter, men de snakket dårlig engelsk og gjorde det ikke særlig godt på flytimene.[1] I juni 2000 forlot Mihdhar USA for å reise en tur til Jemen og etterlot Hazmi alene i San Diego. Mihdhar tilbrakte deretter en tid i Afghanistan tidlig i 2001 og returnerte til USA igjen i juli 2001. Han bodde i New Jersey i juli og august 2001, før han kom til Washington D.C. for første gang i begynnelsen av september 2001.

Om morgenen den 11. september bordet Mihdhar American Airlines Flight 77 som ble kapret om lag en halv time etter take-off. Flyet ble bevisst styrtet inn i Pentagon og drepte alle de 64 personene som var ombord på flyet, sammen med 125 personer i bygningen eller på bakken.

I kjølvannet av angrepene indikerte etterretningen at Mihdhar sto bak angrepene på ordre fra høytstående medlemmer innen Al-Qaida. I de første ukene etter angrepene fastslo enkelte rapporter at Mihdhar og noen av de andre kaprerne fremdeles var i live og på frifot. Men senere undersøkelser fant ut at disse rapportene var basert på feil identiteter som var forårsaket av felles arabiske navn.

Etter angrepene på USA var det identifiseringen av Mihdhar som ble satt opp som en av de første linkene som tydet på at Osama bin Laden og Al-Qaida hadde spilt en stor rolle i kapringen av flyene. Dette var fordi Mihdhar var blitt oppdaget og fotografert av USAs etterretningstjenester mens han var på en konferanse i Malaysia mens han snakket lenge med en av Osama bin Ladens nære medarbeidere.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FBI Hijackers' Timeline, pp. 63–64