Khíos (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Khíos
Χίος
Aplotaria2.jpg
Promenaden ved kaien
LandHellas Hellas
PeriferiNordlige egeiske øyer
PrefekturKhíos (prefektur)
Grunnlagt900 f.Kr. (Julian)
TidssoneUTC+02.00
Postnummer82100
Retningsnummer22710
Areal22,823 km²
Befolkning23 779 (2001[1])
Bef.tetthet1 041,89 innb./km²
Høyde o.h.10 meter
Nettsidewww.chioscity.gr

Khios
38°22′21″N 26°08′15″Ø

Khíos er hovedstaden på den greske øya Khíos i nordlige Egeerhavet. Siden reformen i kommuneloven i 2011 er den blitt en del av kommunen og prefekturet Khíos.[2] Byen er lokalisert på østkysten av øya motstående til den tyrkiske byen Çeşme. Byen har en befolkning på rundt 32 000 mennesker[3] og er administrative hovedstad og hovedhavnen for både øya og den regionale enheten Khíos. Byen er den ene av åtte kommunale enheter på øya.

Khíos, 1500-tallet.

Lokalt blir byen ofte referert til som «Khora» (Χώρα; bokstavelig «byen») eller «Kastro» (Κάστρο, «festning») for å skille den fra resten av øya som har samme navn.

Stedet ble bosatt allerede i oldtiden og byen ble bygd på nordsiden av en naturlig havn. Arkeologiske undersøkelser viser at det har vært bosetninger på det samme stedet som byen siden rundt 6000 f.Kr. Byen ble opprettet av grekere en gang rundt 1000 f.Kr. Tradisjonen hevder at Homer ble født i Khíos (eller Vrontados). Byen hadde en betydelig krigsflåte i antikken, og hadde stor handelsvirksomhet som ga en rikdom som førte til kulturell vekst. I romersk tid fikk byen en nedgang, men den vokste i bysantinsk tid, og i de neste tusen år var byen og øya en av de viktigste provinsene i Østromerriket. Ved 1500-tallet hadde den befestede byen blitt ytterligere befestet av påfølgende herskere til en omfattende middelalderfestning, «Kastro».

Dagens by har ekspandert utover fra «Kastro» og havnen i de siste 200 årene. Etter en ødeleggende jordskjelv i 1881 har byen deretter blitt ombygd i en nyklassisk stil, skjønt my av kaiområdet og utkantene er mer moderne. Selv om befolkningstallet er relativt stabilt, har byen fortsatt å ekspandere med forsteder bygd på i nord og sør. Senteret i byen er fortsatt konsentrert mellom havnen og festningen hvor administrasjonen, flere museer, den fremste handlegaten Aplotaria, og de kommunale parkene ligger.

Nord for Khíos ligger forstaden Vrontados, mens Khíos lufthavn og byen Karfas ligger noen få km sør for sentrum.

Byer huser følgende museer:

  • Et arkeologisk museum[4]
  • Det bysantinske museum
  • Palasset til Giustiniani
  • Det maritime museum
  • Museet Nea Moni

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.statistics.gr/gr_tables/S1100_SAP_1_monimos2001.htm arkivert
  2. ^ Kallikratis Arkivert 27. april 2017 hos Wayback Machine. (PDF), det greske innenriksdepartementet
  3. ^ Detaljert folketelling av 2001 Arkivert 31. januar 2013 hos Wayback Machine. (PDF), gresk og engelsk
  4. ^ «Archaeological Museum of Chios» Arkivert 4. oktober 2018 hos Wayback Machine.. Chios Online.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]