Keynote

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keynote
Utvikler(e)Nine
Distributør(er)App Store
Nyeste versjon7.0.5 (27. oktober 2016)
PlattformIOS
OperativsystemMac OS iOS
TypePresentasjon
Nettstedwww.apple.com

Keynote er et dataprogram i iWork-pakken til Apple. Det brukes til å lage og gjennomføre visuelle presentasjoner ved hjelp av Apple Macintosh-maskiner eller iOS-enheter. Programmet er utviket av Apple som et alternativ til Microsofts presentasjonsverktøy PowerPoint.

Der PowerPoint er en del av programpakken Office fra Microsoft (MS), utgjør Keynote sammen med Pages og Numbers programpakken iWork. Man kan enten kjøpe hele programpakken på CD til Mac eller ett og ett program i Mac App Store for Mac og iOS App Store for iPhone, iPod Touch og iPad.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Med Keynote kan Mac- og iOS-brukere lage moderne presentasjoner som inneholder bilder, film, grafikk, lyd, tekst, animasjoner og avanserte overganger mellom de ulike bildene/temaene/sekvensene.

Mac-brukere som vil utnytte de fremste fordeler med flere slike ulike programmer, kan for eksempel (1) importere med Keynote en PowerPoint-fil, (2) tilføre enda mer avanserte overganger enn hittil mulig med MS Office/OpenOffice, (3) omforme (ekportere) innholdet til en QuickTime film, og (4) la denne bli en del av en større DVD-presentasjon som lages med iDVD. Det vil altså si: Med Keynote kan det lages en ferdig presentasjon – eller flere biter som smeltes sammen til enda større og mer avanserte presentasjoner ved hjelp av andre dataprogrammer.

Erfaring viser at de som kan litt om PowerPoint eller Mac-programmer fra før, raskt kan lære å lage moderne presentasjoner. Blant de mest avanserte til å utnytte Keynote menes av mange å være Apple selv, som har tilgang til eksklusive funksjoner. Apples CEO, Steve Jobs, har de siste årene ofte presentert datagigantens nye produkter som en begivenhet med samme navn: «Apples Keynote». Nøkkelforedraget har blitt et salgsfremstøt og et datashow, som millioner av databrukere har kunnet laste ned via internett både live og som opptak.

Formater[rediger | rediger kilde]

Keynote har mulighet til å kjenne igjen og lagre i følgende formater:

  • Keynote-presentasjoner (.key)
  • Microsoft PowerPoint-presentasjoner (.ppt)
  • QuickTime-filmer (.mov), som kan være interaktive
  • Adobe Flash-animasjoner (.swf)
  • PDF-dokumenter (.pdf)
  • Importere alle bildeformater som QuickTime kjenner igjen, og eksportere i flere formater (.jpg, .png eller .TIFF)

Pages for iOS[rediger | rediger kilde]

Pages er, i tillegg til Mac-versjonen, også tilgjengelig for iOS-enhetene iPhone, iPod Touch og iPad, via App Store.

Historie[rediger | rediger kilde]

Egenskapene og bruksmulighetene til Keynote er utviklet og utbedret.

Utgaven som kom i 2006 fikk blant annet nye overganger og enda flere visuelle tema. Og flere av de grafisk "ferdigutviklede" sider, som man fyller inn ønsket innhold i selv, har fått bildeflater som i størrelse også samsvarer med data- og TV-skjermer i moderne bredformat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Siteringsfeil: <ref>-taggen med navnet «iworkreqs» definert i <references> brukes ikke i teksten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]