Ketil Reitan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ketil Reitan
Ketil Reitan (8435375171).jpg
Født18. okt. 1960Rediger på Wikidata (62 år)
TrondheimRediger på Wikidata
Beskjeftigelse HundekjørerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Ketil Anders Reitan (født 18. oktober 1960 i Trondheim), er en norsk hundekjører på Rørosvidda, bosatt på Narjordet i Os i Østerdalen.

Reitan har drevet med hundekjøring siden 1978. Han er den eneste som har deltatt i de fem lengste hundeløpene i verden.[trenger referanse] Han har kjørt verdens mest berømte hundeløp Iditarod (1800 km) fire ganger. I 1992 kom han på 10.-plass i konkurranse med 75 av verdens beste hundespann. Han har også kjørt Yukon Quest (1600 km), som regnes for det tøffeste løpet, og Hope Race fra Nome (by i Alaska) over Beringstredet til Anadyr i Sibir (2000 km). Han var den første nordmann som kjørte La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc (750 km) i Alpene, som har mer enn 25 000 m i høydeforskjell til sammen. Han kjørte Finnmarksløpet (1000 km) første gang i 1986, og han kom på 7.-plass i 2010. Da tok han som eneste løper den obligatoriske 16 timers pausen så sent som i Kirkenes, og hadde beste tid på siste halvdel av løpet fra Kirkenes til Alta.

Reitan tok sølv i Femundløpet i 2008, som var NM i hundekjøring, 13 minutter etter vinneren Kjetil Backen og 1 time og 4 minutter foran Robert Sørlie på tredjeplass. Han tok seieren sammenlagt det året for Femundløpet og Amundsen Race.

Reitan er utdannet fiskerikandidat fra Universitetet i Tromsø med spesialisering på hvalfangst blant inuitter, og har bodd til sammen 7 år i Alaska. I perioden 1988-94 bodde han i landsbyen Kaktovik, hvor hans kone Evelyn Anguyak kommer fra. Kaktovik er en inuittlandsby med 250 innbyggere, en av de mest avsidesliggende i Alaska, uten veiforbindelse og med en og en halv times flytur til nærmeste by. Her drev han jakt med hundespann på villrein (Alaskakaribu), villsau (dall sheep), elg, moskus, ulv, jerv, sel og hvalross. Inuittene driver fangst på Grønlandshval hver høst. I 7 sesonger var han med på hvalfangstlaget til sin inuittiske svigerfar. Om vinteren kjørte han de store hundeløpene.

Ketil Reitan var ledende hundekjører på det norske laget i BBC-serien Blizzard – Race to the Pole om Kappløpet til Sydpolen, som ble vist på NRK i mars 2009. TV-serien var en rekonstruksjon av kappløpet mellom Roald Amundsen og Robert Falcon Scott i 1911.

Ketil Reitan er initiativtaker til Amundsen Race (420 km), som går fra Östersund i Sverige til Røros i Norge.

I tillegg til hundeløp jobber Ketil Reitan med økoturisme og lederutvikling i sitt eget firma Alaskan Husky Tours.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]