Keiser Yao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiser Yao
Ma Lin - Emperor Yao.jpg
Keiser Yao. Farge på silke, Songdynastiet. Det nasjonale palassmuseum.
Født2324 f.Kr.Rediger på Wikidata
GaoyouRediger på Wikidata
Død2206 f.Kr.Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Keiser/keiserinneRediger på Wikidata
Far Keiser KuRediger på Wikidata
Mor 庆都Rediger på Wikidata
Søsken Xie, Hou Ji, Emperor ZhiRediger på Wikidata
Barn Ehuang, Nüying, DanzhuRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

Keiser Yao (regjerte angivelig fra 2337 til 2258 f.Kr.) er en mytisk kinesisk hersker, en av legendenes tre opphøyede keisere og fem vise konger. Han omtales også som Yaotang-shi og som Tang Yao. Han ble født som Yi Fangxun eller Yi Qi som keiser Kus og Qingdus andre sønn. (唐堯).

Han hylles som en av de moralsk fullkomne vise konger, og som et forbilde for de fremtidige kinesiske konger og keisere hva gjaldt velvilje og iver for den gode sak.[trenger referanse]

De tidlige kinesere omtalte gjerne Yao, Shun og Yu som historiske skikkelser, og moderne historikere mener at de kan ha vært typologiske representanter for lederskikkelsene for forskjellige allierte stammer som etterhvert etablerte et mer enhetlig og hierarkisk styringssystem i den historiske overgangsperioden til et patriarkalsk føydalsamfunn i Kina.[trenger referanse]

Ifølge legenden ble Yao hersker da han var rundt 20 år og døde 119 år gammel, etter å ha overdratt tronen til keiser Shun som han hadde giftet bort to av sine døtre til.

Yao skal ifølge legenden ha oppfunnet det kinesiske spillet weiqi.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • C.K. Yang. Religion in Chinese Society : A Study of Contemporary Social Functions of Religion and Some of Their Historical Factors (1967 [1961]). Berkeley and Los Angeles: University of California Press.