Keiser Yingzong av Song

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Keiser Yingzong av Song
Chiping.jpg
Født赵宗实
16. februar 1032 (juliansk)
Kaifeng
Død25. januar 1067 (juliansk) (34 år)
Kaifeng
Ektefelle Gao
Far Zhao Yunrang
Mor Q10884321
Barn
8 oppføringer
Keiser Shenzong av Song, Zhao Hao, Zhao Yan, Zhao Yun, Princess Weiguo Chugo Dazhang, Princess Baoan, Princess Hanguo Weiguo Dazhang, Princess Shuguo
Yrke Imperial prince, hersker, keiser
NasjonalitetSong-dynastiet

Keiser Yingzong (kinesisk: 英宗, født 16. februar 1032, død 25. januar 1067) var den femte av det kinesiske Song-dynastiets keisere. Han het opprinnelig Zhao Zongshi men endret det senere til Zhao Shu. Han regjerte fra 1063 til 1067.

I 1055 ble keiser Renzong syk, og ettersom han ikke hadde noen sønner i live, var det usikkerhet og uro om arvefølgen. Etter påtrykk fra hoffet gikk Renzong med på at to gutter, begge sønner av fjernere slekninger innen den keiserlige slekt, skulle bringes inn i hoffet. Yingzong var den 13. sønn av Zhao Yunrang (趙允讓) (995-1059), som kjennes under det posthume prinsenavnet Pu Anyi (濮安懿王). Zhao Yunrang var førstedirektør for Storembedet for de keiserlige klansanliggender, og med det den viktigste klansembedsmannen den gang. Yunrang hadde dessuten selv blitt oppdradd i palasset som en potensiell arvefølger av Zhenzong før Renzong ble født i 1010. Han var nevø av keiser Renzong.

Yingzongs regjeringstid huskes for striden rundt hvilke riter som skulle utføres av keiseren for hans far. Striden skyldtes at Renzong hadde adoptert gutten, men likefullt var jo Yunrang hans biologiske far.


Forgjenger:
 Renzong 
Keiser av Kina (Song-dynastiet)
Etterfølger:
 Shenzong