Kazimierz Dolny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kazimierz Dolny

Flagg

Våpen

LandPolens flagg Polen
VoivodskapLublin voivodskaps flagg Lublin voivodskap
Postnummer24-120
Areal30,44 km²
Befolkning3 255[1] (2021)
Bef.tetthet106,93 innb./km²
Høyde o.h.125 meter
Nettsidewww.kazimierzdolny.pl/
Kart
Kazimierz Dolny
51°19′20″N 21°56′51″Ø

Kazimierz Dolny i 1811, malt av Jan Feliks Piwarski
Ulanowskis garveri (Garbarnia Ulanowskich) i Kazimierz Dolny
Markedsplassen (1899), malt av Stanisław Masłowski.

Kazimierz Dolny er en liten by i det østlige Polen, på den østlige bredden av Wisła i Lublin voivodskap. Byen er en viktig turistattraksjon og regnes for å være en av de vakreste polske småbyer. Den hadde sin storhetstid på 1500-tallet og den første halvdel av 1600-tallet, som følge av korntransporten på Wisła. Med stagneringen av handelen stanset også den økonomiske veksten i byen, noe som i stor grad var med på å bevare Kazimierz Dolnys renessansekarakter. Siden det 19. århundre har den blitt et populært feriemål, både for turister og for kunstnere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stedets historie strekker seg tilbake til det 11. århundre. På en av åsene var det en bosetning kalt Wietrzna Góra, som tilhørte benediktinerne. I 1181 ga hertug Kazimierz den rettferdige stedet til premonstratenserkorherrene fra Kraków-Zwierzyniec, som til hans ære kalte stedet Kazimierz. Den første dokumenterte omtale av småbyen er fra 1249. Tilnavnet «Dolny» (= nedre) ble lagt til senere med referanse til plasseringen ved Wisła for å skille Kazimierz Dolny fra Kazimierz ved Kraków - ved Wisłas øvre løp.

I 1325 skjenket kong Władysław I den korte byen en kirke, som er blitt til dens sognekirke. I første halvdel av 1300-tallet ble det også bygget et slott og byrettigheter ble gitt, sannsynligvis av kong Kasimir I den store.

I 1406, under Władysław II Jagiełło, fikk byen atter byrettigheter, denne gangen i henhold til Magdeburg-loven. Utformingen av byen, som har overlevd århundrene, ble også laget på den tiden, blant annet markedsbygningen som mangler på den ene siden, noe som gir markedet dets karakteristiske utseende.

I 1501 ble stedet sete for et starostwo. Fra 1519 til 1644 ble starostembedet arvet av slekten Firlej. På den tiden utviklet stedet seg til å bli et viktig omlastingssted for kornet som ble fraktet nedover Wisła. I 1628 slo fransiskanerne seg ned i Kazimierz Dolny og bygde et kloster.

Byens forfall begynte i 1656 da svenske tropper satte fyr på den og plyndret den. Flere soldater marsjerte gjennom den og ødela byen. I 1677 utstedte kong Johann III Sobieski et dekret som tillot bosetting av armenske, greske og i særdeleshet jødiske kjøpmenn. Men de neste polsk-svenske krigene ødela optimismens ånd, spesielt ettersom etterspørselen etter polsk korn i hele Europa fortsatte å avta. Delingene av Polen betydde da en definitiv slutt på kornhandelen. Kazimierz Dolny var da i den del som ble del av Tsarrussland, og Wisłas munning i Østersjøen ved Danzig (Gdańsk) lå i kongedømmet Preussen .

Den 18. mars 1831, under novemberopprøret, fant slaget ved Kazimierz Dolny sted her. Mot slutten av 1800-tallet, med begynnelsen av turismen, begynte en renessanse av byen, som nå var en del av det russiske keiserrike. Villaer og pensjonater ble bygget for sommergjester fra Warszawa eller Lublin.

Tyskerne inntok byen ved andre verdenskrigs utbrudd i september 1939, og på det tidspunkt var ca 40 prosent av befolkningen der jøder. De ble drevet sammen i en ghetto i byen i 1940 og brukt til arbeidstjeneste. Senere ble jøder fra Pulawy også sendt til Kazimierz-ghettoen, som da kunne betraktes som en konsentrasjonsleir. De som ikke døde av utsulting og den medfart de fikk, ble i 1942 transpoertert til KZ Belzec og gasset ihjel der.

Etter andre verdenskrig gjenstod store deler av byen som ødelagt, men gjenoppbyggingen fant sted raskt og Kazimierz Dolny var i stand til å utvide sin turistmessige betydning.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Personer tilknyttet Kazimierz Dolny[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]