Kasimir III av Polen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kasimir III den store
Konge av Polen
Kazimierz III Wielki.jpg
Født1310
Kowal[1]
Død1370
Kraków
Gravlagt Wawel-katedralen
Ektefelle Aldona Anna, Adelaide av Hessen, Kristine av Rokycany, Jadwiga av Żagań
Partner(e) Esterka, Cudka
ForeldreFar: Władysław I av Polen
Mor: Jadwiga av Kalisz
Far Vladislav I av Polen
Mor Hedwig av Kalisz
Søsken Kunigunde av Polen, Elisabeth av Polen
Barn Med Aldona Anna: Elisabeth og Kunegunda
Med Jadwiga av Żagań: Anna, Kunegunda, Jadwiga
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Polen
Annet navnKazimierz III Wielki
Regjeringstid13331370
Signatur
Kasimir III av Polens signatur

Kasimir III den store (polsk Kazimierz III Wielki, født 30. april 1310, død 5. november 1370) var konge av Polen fra 1333 til 1370. Han var sønn av Władysław I den korte og Jadwiga av Kalisz.

Under Kasimirs far Władysław I ble det polske kongedømmet gjenopprettet som selvstendig stat etter en oppløsningstid som hadde vart i nesten 200 år. Kasimir III den store fortsatte fremgangsrikt sin fars verk, og huskes som en av Polens største konger.

Idet han overtok makten hadde ikke Polen noen betydelig posisjon internasjonalt. Under hans styre ble landet derimot omdannet til et politisk og økonomisk maktsentrum med et fordoblet territorium. Kasimir reformerte skatte-, lov- og administrasjonssystemet, grunnla nye byer og oppførte nye slott. Han opprettet også universitetet i Kraków i 1364, som et av verdens første. Kasimir førte en tolerant politikk mot etniske og religiøse minoriteter. Mange jøder som led under jødeforfølgelser i vestlige Europa fikk et fristed i Polen i hans tid. Han bekreftet også Bolesław Vs privilegier for Polens jøder fra 1264. Styret hans kan oppsummeres med et berømt polsk ordtak som sier at han «arvet et land bygd i tre og etterlot et land bygd i stein».

Kasimir den store døde i 1370 uten å etterlate noen mannlig arving, og ble slik den siste polske monark fra det piastiske dynasti. Han ble etterfulgt av søstersønnen Ludvig I av Ungarn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 14. aug. 2015, 118560425


Forgjenger:
 Władysław I av Polen 
Konge av Polen
Etterfølger:
 Ludvig I av Ungarn