Kattehale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kattehale
Kattehale
Kattehale
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lythrum salicaria
Norsk(e) navn: Kattehale
Hører til: Kattehaler,
kattehalefamilien,
Myrtales
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia, Nord-Afrika, Australia

Kattehale (Lythrum salicaria) er en karakteristisk flerårig art i slekten kattehaler (Lythrum), som tilhører kattehalefamilien (Lythraceae). Den kan bli 150 cm høy, og har karakteristiske lansettformede blader og tette aks av purpurrøde til mørk-rosa blomster langs den øverste delen av den firkantede stengelen. Blomsterakset har mindre blomster øverst enn nederst.

Nærbilde av kattehalens blomst.

Bladene er lansettformede og tilspissede ytterst, men de er omtrent like brede over hele lansettformen. Bladnerver og midtrand er tydeligst på undersiden. Bladene sitter tre og tre nederst, men lengre oppe på stengelen sitter de parvis motsatt.

Blomsten har seks lansettformede kronblad med røde pollenbærere.

Kattehale likner på åkersvinerot (Stachys palustris), men denne har de nederste tosettene av blomster plassert i bladhjørner, og det er langt færre rekker av rosa blomster (færre aksblomster) enn hos kattehale. Bladene hos åkersvinerot er også bredere lansettformet og har hjerteform nederst mot bladstengelen.

Kattehale trives i veigrøfter og veiskjæringer, på fuktige enger, sump, i fuktig skog og langs vann. Planten går nord til Trøndelag. Høyeste kjente voksested er kun 440 moh.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]