Kassittisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kassittisk var et språk som ble talt av kassittene i det nordlige Mesopotamia fra omkring det 18. frem til det 14. århundre f. Kr. Fra det 16. århundre, ble Babylon regjert av konger av kassittisk opprinnelse, frem til det 12. århundre da de ble styrtet av elamittene.

Kassittene i den babylonske staten benyttet for det meste det akkadiske språket. Restene etter det kassittiske språket er sparsommelige. En kort kassittisk-akkadisk ordbok inneholder ord om landbruk og tekniske ting, navn på farger, etc., lister over egennavn, navn på guder og navn på hester. Mangelen på kassittiske tekster gjør det for øyeblikket umulig å rekonstruere den kassittiske grammatikken.

Det genetiske slektskapet til det kassittiske språket er uklart. Bare noen få dusin ord er kjent og de har ikke blitt koblet til noen kjent levende eller død språkfamilie. Kassittisk er noen ganger omtalt som et isolert språk. Det var verken semittisk, sumerisk eller indoeuropeisk. Også slektskapet med elamittisk er tvilsomt. Det er noen ganger blitt foreslått som et hurro-urartisk språk.

Morfemene er ikke kjent. Ordene buri (leder) og burna (beskyttet) har trolig samme rot.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ancilotti, A. La lingua dei Cassiti. Milan, 1980
  • Balkan, K. Kassitenstudien. I. Die Sprache der Kassiten. New Haven, 1954
  • Jaritz, K. Die kassitische Sprachreste // Anthropos, vol. 52, 1957