Kari Steihaug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kari Steihaug
Født1962[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseBilledkunstner Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Kari Steihaug (født 1962 i Oslo) er en norsk billedkunstner.

Steihaug arbeider med installasjoner, veggarbeider og funne objekter, og bruker teknikker som strikking, stopping, tufting og hekling, hun rekker opp plagg, tegner eller skriver med tråden og lar den bukte seg i nye retninger. I arbeidene hennes får funnet materiale ny verdi og utvidet betydning, med tid og forgjengelighet, historie og håndverk som sentrale tema. Blant materialene Steihaug jobber med, er utslitte ullplagg, falmede gardiner, avlagte ullpledd, uferdige strikketøy eller glassbiter funnet på stranden. Ved å gjenbruke gamle tekstiler og andre gjenstander i sin kunst ønsker Steihaug blant annet å få betrakteren til å forholde seg til nåtidens forbrukskultur.[2]

Hun har atelier på Hovedøya i Oslo.[2]

Kunstnerisk utdannelse[rediger | rediger kilde]

Hun er utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Oslo og Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen, samt Manchester Metropolitan University.

Utstillingsvirksomhet[rediger | rediger kilde]

I 1997 debuterte hun på Høstutstillingen og har siden hatt høy utstillingsaktivitet i Norge og utland.[3][4][5] I 2013 omtalte en av NRKs kunstanmeldere henne som «en av de fremste skikkelser innenfor den tekstile kunst».[6]

Hun har hatt separatutstillinger ved blant annet Dropsfabrikken i Trondheim, Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, KODE i Bergen, Soft Galleri og Kunstnerforbundet i Oslo og Luleå Konsthall og deltatt på en rekke kollektivutstillinger, ved blant annet Lillehammer Kunstmuseum, Bomuldsfabriken i Arendal, Haugar kunstmuseum i Tønsberg, Kunsthal Charlottenborg i København, Museum Angewandte Kunst i Frankfurt, VII Biennial of Contemporary Textile Art i Uruguay og Contemporary Arts Center, Cincinnati, Ohio, og ved den norske ambassaden i Berlin. I tillegg har hun hatt oppdrag for KORO, blant annet på Kongsvinger bibliotek. Steihaug har også hatt en rekke verv i styrer og juryer, holder jevnlig foredrag og workshop, og var fra 2011 til 2014 ansatt som adj. professor i tekstilkunst ved Högskolan för konst och design (HDK) i Gøteborg. Hun har mottatt flere stipend og priser, og har hatt Statens garantiinntekt for kunstnere fra 2006.

Arbeidene hennes er innkjøpt til viktige samlinger, som Nasjonalmuseet i Oslo, KODE i Bergen, Lillehammer kunstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum, Nordnorsk Kunstmuseum, Kunstindustrimuseet i Trondheim og Oslo kommunes kunstsamling.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

I 2011 ga hun ut boka Arkiv: De ufullendte / Archive: The unfinnished ones. I 2022 kom monografien Kari Steihaug, utgitt på det tyske forlaget arnoldsche.[7]

TV-portrett[rediger | rediger kilde]

Steihaug ble portrettert i NRK-serien «Kunsten å leve»; episoden med Steihaug hadde premiere 12. desember 2018.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kari Steihaug», besøkt 28. november 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c «Kunsten å leve: 4. Kari Steihaug». nrk.no. 4. desember 2018. Besøkt 12. januar 2024. «Kari Steihaug utdannet seg til tannlegeassistent, men innså feiltrinnet. Nå leter hun etter det utslitte og etterlatte og viser oss hva som virkelig har verdi. Steihaugs verk forteller om generasjoner og arv, ivaretakelse og fornying. Kari Steihaug tok i mot oss i sitt atelier på Hovedøya.» 
  3. ^ «Ukens kunst: Rester av levd liv». www.aftenposten.no. 25. mars 2017. Besøkt 12. januar 2024. «Tekstilkunstneren Kari Steihaug samler ullplagg og ufullendte strikketøy som blir til installasjoner i dialog med et rom. Hun henter frem de usynlige kvinnene.» 
  4. ^ Bjerkan, Eline (4. november 2022). «Hverdagslivets bestanddeler». kunstavisen.no. Besøkt 12. januar 2024. «I Kari Steihaugs utstilling Potetbøtta og parfymen vies plassen til potteplanter og barneleker. Men utstillingen er mer enn en hyllest til hverdagen, heldigvis.» 
  5. ^ «Kunsthåndverk for en ny tid». Dagsavisen (norsk). 3. november 2023. Besøkt 12. januar 2024. «— Eller se på Kari Steihaug foruroligende «Husken», et tekstilarbeid som sender tankene til Lars Hertervig og August Cappelens mer enn hundre ...» 
  6. ^ NRK (11. desember 2013). «Tekstilkunst i vinden». NRK. Besøkt 12. januar 2024. 
  7. ^ Bjerke, Øivind Storm (11. januar 2023). «Ny bok: Gir nye og overraskende perspektiver». kunstavisen.no. Besøkt 12. januar 2024. «Kari Steihaug er en av de mange kunstnere som har gitt samtidskunsten en dreining i retning av materialundersøkende estetiske praksiser og kunstnerisk virksomhet med tekstile materialer som hovedområde. Det har bidratt til å bryte ned kunstens tradisjonelle hierarkier, prioriteringer og oppfatninger av hva som er interessant og viktig. Men hva ligger i et begrep som «tekstil»? Ordet peker på noe som er vevd eller flettet – på et materiale som i utgangspunktet er formet til en tråd. Forsidebildet på boka er en trådspole, og den første teksten i boka, er en tekst om tråd skrevet av Monica Aasprong.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]