Kari Fjellbirkeland Kveseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kari Fjellbirkeland Kveseth
Født1. aug. 1943Rediger på Wikidata (79 år)
OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Kari Fjellbirkeland Kveseth (født 1. august 1943 i Oslo) er en norsk kjemiker med doktorgrad. Hun er gift med Nils Jørgen Kveseth.[trenger referanse] Kari Kveseths foreldre var Maina Fjellbirkeland, s fra Skien, og Erling Fjellbirkeland fra Fana, Bergen.

Kveseth er utdannet kjemiker fra Universitetet i Oslo og er dr.philos. i kjemi fra Universitetet i Oslo i 1979. Hun har arbeidet som forsker ved Universitetet i Oslo innen strukturkjemi (Elektrondiffraksjon) og ved SI (i dag SINTEF) innen miljøkjemi.

Ansettelser[rediger | rediger kilde]

Kveseth har hatt ulike stillinger som direktør i Forskningsrådet siden 1986 (NTNF før 1993), hvor hun siden 1999 spesielt har vært involvert i og hatt ansvar for internasjonalt forskningssamarbeid med særlig vekt på de nordiske landene, EØS, EU, Nord-Amerika, Japan, Kina og India. Tematisk har hun vært involvert i og forvaltet forskning knyttet til teknologi og innovasjon, energi, petroleum og miljø samt grunnleggende naturvitenskapelig - og teknologisk forskning. Forskningspolitiske aktiviteter omfatter utvikling av ordningen for Senter for fremragende forskning, Forsight-studier samt prioritert innstilling og evaluering knyttet til satsningsområder og utviklingen av nye forskningsprogrammer. Kari Kveseth var i perioden 2010 - 2013 den første Vitenskapsråd ved den norsk ambassaden i Beijing. Kari Kveseth er fra august 2013 pensjonist.

Verv[rediger | rediger kilde]

Kari Kveseth har bred erfaring fra forsknings- og vitenskapspolitiske organisasjoner både som medlem av styrene og medlem av ekspertkomiteer for målrettede studier, vurderinger og evalueringer. Utnevnelser til styrer/komiteer omfatter akademiske institusjoner samt industri og offentlige organisasjoner. Hun har erfaring fra flere nordiske vitenskapspolitiske organer og har vært delegat til internasjonale organisasjoner, inkludert CERN, OECD, EU, ESF og andre. Kari Kveseth har en omfattende liste over forskningspolitiske aktiviteter og publikasjoner, blant annet nasjonale utredninger (NOU) om polarforskning og atomavfall. Våren 2014 var hun medlem av et internasjonalt team (High Level Expert Panel, HLEP) engasjert av COST CSO for å anbefale en fornyet vitenskapsorganisasjon for COST for best å svare på sitt oppdrag og strategier.