Karen Holsbø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karen Nikoline Holsbø
Karen Nikoline Holsbø.jpg
Født13. oktober 1864
Aure i Romsdal
Død6. september 1936 (71 år)
Trondheim
Beskjeftigelse Husmor
Parti AP, NKP
Nasjonalitet Norsk

Karen Nikoline Holsbø (født Martinusdatter 13. oktober 1864 i Aure i Romsdal, død 6. september 1936 i Trondheim)[1] var en norsk husmor, kvinnesakskvinne og politiker, hjemmehørende i Arbeiderpartiet, senere Norges Kommunistiske Parti.

Hun giftet seg med snekker Peder A. Holsbø i 1885, og ble bosatt i Trondheim fra 1888. Hun ble snart engasjert i arbeiderbevegelsen, og sentral i kvinnebevegelsen i byen. Hun var med på å stifte Trondheims arbeiderpartis kvinneforening i 1905. Der ble hun først sekretær, deretter formann. Det vervet hadde hun i 20 år. I åtte år satt hun også i Trondheims arbeiderpartis styre.

Ved den store partisplittelsen i 1923 fulgte hun fløyen som støttet Kominterns linje, og ble medlem av det nye Norges Kommunistiske Parti.[2] Året etter var hun med å stifte den kommunistiske husmorforeningen i byen, en organisasjon som senere ble til Trondheims husmorlag. Hun var i tre år sekretær i foreningen.

Holsbø satt i Trondheim bystyre fra 1911 til 1925, og var varamann til formannskapet i tolv år. Fra 1918 var hun også medlem i styret for Trondheims husmorskole.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ DIS, Gravminner i Norge (Arbeidernes Leksikon angir fødeår 1868)
  2. ^ «Holsbø, Karen Nikoline», Arbeidernes Leksikon, bind III, Oslo 1933
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)