Karavankene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Karavankene
Den østlige del av Karawanken sett fra fjellkjedens høyeste topp Hochstuhl / Veliki Stol
Andre navnKarawanken (tysk)
Karavanke (slovensk)
Geografi
Hører tilDe sydlige Kalk-Alper
LandØsterrikes flagg Østerrike (Kärnten)
Slovenias flagg Slovenia (Gorenjska (statistisk region))
Høyeste punkt
NavnStol
Høyde2 236 moh.
Beliggenhet
Karavankene
Karavankene (rødt, venstre) og Pohorje (rødt, høyre) i Øst-Alpene.

Karavankene (tysk Karawanken, slovensk Karavanke) er en fjellkjede i De sydlige kalkalper på grensen mellom Østerrike og Slovenia. Karavankene utgjør den østlige forlengelsen av De karniske Alpene, og med en samlet lengde på omtrent 120 km øst-vest er det en av Europas lengste sammenhengende fjellkjeder. På den østerrikske siden av grensen ligger Karavankene i forbundslandet Kärnten og på den slovenske side ligger fjellkjeden i regionen Gorenjska. Mot nord er Karavankene avgrenset av Dravaelven og mot sør av elven Sava. Fjellkjeden varierer i bredden fra 20 til 40 kilometer.

Opprinnelig utgjorde Karavankene en kulturell skillelinje mellom de romerske og keltiske kulturene.[1] Navnet antas å stamme fra symbolet på den keltiske gud Cernunnos, dyrenes hersker, i form av en hjort, som på keltisk het Karwo.[2] Siden første verdenskrig utgjør fjellkjeden en statsgrense, men ikke noen historisk kulturell skillelinje: Slovensk språk ble snakket både nord og sør for fjellkjeden, og Syd-Kärnten har fremdeles en betydelig slovensktalende minoritet.

Karavankene tilbyr gode muligheter for fjellklatring med mange fjellhytter. Mange av toppene har en flott utsikt over Klagenfurtområdet på den østerrikske siden og Ljubljanaområde på den slovenske siden. På den østerrikske siden er fjellet bratt og stenete med en god del nedbør, i Slovenia er fjellsidene slakere og dekket av granskog og lave furutrær ved lave høyder og gress høyere oppe.

Viktige overganger over fjellkjeden er:

De viktigste fjelltoppene i Karawanken er:

  • Hochstuhl / Veliki Stol: 2236 moh.
  • Mittagskogel / Kepa: 2143 moh.
  • Koschutnikturm / Košutnik: 2138 moh.
  • Petzen / Peca: 2113 moh.
  • Dreiländereck / Peč: 1508 moh.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]