Hopp til innhold

Kapsler (legemiddel)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kapselapparat fra Farmasihistorie.com
Hele, myke kapsler. Disse med omega-3-fettsyrer

Kapsler er en legemiddelform som inneholder et virkestoff i dosert mengde, og er vanligvis laget av gelatin. Kapslene kan være hele og elastiske (myke kapsler), eller de kan bestå av to sylindriske halvdeler som er skjøvet inn i hverandre (harde kapsler). Den to-delte, teleskopiske kapselen ble patentert av James Murdock i London i 1847.

Kapsler brukes også til kosttilskudd og naturmidler. Myke kapsler er godt egnet til flytende stoff (f.eks trankapsler), mens de andre brukes til faste eller halvfaste stoffer (pulver).

For vegetarianere og andre kan det være av betydning at kapsler også kan fremstilles av polysakkarider eller derivater fra planter som karragener og modifiserte former av stivelse og cellulose. Disse kalles ofte vegicaps.

Kapsler kan svelges hele, de skal henfalle i magesaften i løpet av 10 minutter. Men de kan også tas fra hverandre for så å blande legemidlet i væske eller syltetøy, f.eks. til små barn som ikke kan svelge kapslene hele.

I det 21. århundret er tabletter den vanligste form for doserte legemidler, men kapsler er fortsatt i bruk. De fremstilles oftest i stor skala, men kan også fremstilles i små mengder hvor de kan tilpasses spesielt, f.eks. små doser til barn hvor dosen er avhengig av alder og vekt. Sykehusapotekene fremstiller denne type medisiner.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ansgar J. Smith: Haandbog for farmaceuter, Kristiania 1907, 284.
  • Jermstad Axel og Schou Svend Aage: Lærebog i Teknisk Farmaci, København 1951, 540-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]