Kapseise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
RMS «Queen Elizabeth» kapseiste etter en brann

Kapseise er et maritimt uttrykk for å velte/kantre en båt/skip. (eng: capsize), også kalt å kullseile når det skjer på grunn av seilføring.

For seilere betyr det at en har fått for mye vind på tvers i forhold til balansen med kjølen. Seileren kan ha seilt med for stramme skjøter, for lite av vekten mot lo side av båten, eller ikke seilt nok mot vinden. For mange båttyper er det lett å rette opp båten for en øvd seiler. I definisjonene i Kappseilingsreglene er en båt kullseilt når dens mastetopp er i vannet. Mange båter og joller har ekstra luftrom til å flyte på. Kajakkpadlere bruker kajakkrulle for å komme på rett kjøl igjen.

For sjøfolk kan det bety det samme, med forskjøvet ballast eller last som resultat. Ising er en annen grunn. I begge tilfeller er forlis sannsynlig utfall. Livbåter og redningsflåter skal i dag være selvutløsende, slik at overlevende skal ha en sjanse til å redde seg.

Det var heller sjelden, men forekom med gamle krigsseilskip som var for velutstyrt med kanoner godt over vannlinjen, at de kapseiset på grunn av kreftene som ble utløst av en bredside med inntil 40 svartkrutt-kanoner avfyrt i en salve.

I tilfellet med regalskipet «Vasa» var det ikke nødvendig å fyre av noen kanon, det kom bare få meter fra land under stabelavløpningen før det veltet og sank.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Rulling, et fartøy sin rotasjon om lengdeaksen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]