Rulling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Animasjon av rullebevegelse på et fly
Skisse av de 3 grunnleggende rotasjonene på et skip: slingring, stamping og giring (på engelsk: roll, pitch og yaw).

Innen fartøydynamikk og kjøretøydynamikk er slingring[1] eller rulling[2] (engelsk: roll) et stivt legeme sin rotasjon om sin lengdeakse, eksempelvis på en bil, båt eller fly. Rulling kan oppstå på grunn av ytre påvirkning av vær og vind, eller som et resultat av styring av fartøyet. Noen eksempler på rulling er:

  • På en båt kan rulling oppstå på grunn av bølger og vind, eller på grunn av at båten svinger.
  • På et fly kan det oppstå på grunn av turbulens, eller på grunn av at flyet skal rulle for å svinge.
  • På en bil kan rulling oppstå på grunn av lastoverføring når bilen svinger, eller på grunn av vegdossering. En krengningsstabilisator er et stag som kan gjøre en bil mindre krengningsvillig.

Fly[rediger | rediger kilde]

På et fly foregår kontrollert rulling ved å vippe opp balanseroret på den ene vingen og ned på den motsatte vingen. Dersom flyet ruller helt rundt sin lengdeakse kalles dette en rull (engelsk: roll), og kan gjøres som en akrobatisk manøver. Manøveren utføres med balanserorene på vingene, som styres av stikka i førerkabinen. Ved å bevege stikka hardt til den ene siden, vil flyet rulle. Manøveren krever at man har et relativt manøvrerbart fly, og for eksempel et moderne passasjerjetfly vil bare vanskelig kunne tvinges til en rull, mens militære jagerfly kan rulle helt rundt på et par sekunder. En vanlig måte å svinge på for jagerfly, er nettopp ved å rulle en kvart rull for deretter å bruke høyderoret til å svinge (rulling for så å bruke pitch, såkalt banked turn). En tønnerull er en manøver hvor flyet roterer fullstendig rundt både langsgående og sideakse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kap. 2.0 Skip i sjøgang, belastning i bølger – NauticalCampus». Besøkt 30. juli 2022. 
  2. ^ Osnes, Andreas (8. november 2021). «rulling – sjøvesen». Store norske leksikon. Besøkt 30. juli 2022.