Kapitalstruktur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kapitalstruktur er sammensetningen av kapitalinstrumenter som finansierer en organisasjons eiendeler. En organisasjon er i hovedsak finansiert av en blanding av egenkapital og gjeld. Disse kan igjen bestå av flere typer spesifikke kapitalinstrumenter. Noen organisasjoner bruker også hybridkapital som kapital. Dette er kapital som har egenskaper som gjør at de deler egenskaper til egenkapital og gjeld og følgelig er vanskelig å plassere under den ene eller den andre.

Kapitalstrukturen fremstilles i absolutte verdier i en organisasjons balanse. Men for å kunne sammenligne med andre og med tidligere år så brukes ofte forholdstall. Flere forholdstall brukes, men de mest brukte er soliditet og gjeldsgrad og fremmedkapital/egenkapital forholdet.

I Norge bokføres kapitalstrukturposter i kontoklasse 2 i henhold til den frivillige standardiserte kontoplanen NS 4102.

Kapitalstruktur i en verden med perfekte kapitalmarkeder[rediger | rediger kilde]

Finansiell teori baserer seg ofte på en forutsetning om perfekte kapitalmarkeder[1]:

Modigliani og Miller[rediger | rediger kilde]

Franco Modigliani og Merton Miller publiserte en artikkel i 1958 hvor de viste at i friksjonsløse, konkurranseutsatte kapitalmarkeder vil forholdet mellom egenkapital og gjeld ikke påvirker en bedrifts verdi.[2] Dette er et naturlig utgangspunkt for analyse av kapitalstruktur og hvordan den potensielt kan øke verdien av et selskap.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berk, Jonathan; DeMarzo, Peter (2011). Corporate Finance (engelsk) (2 utg.). Pearson. s. 455. ISBN 9780132453226. 
  2. ^ Franco Modigliani og Merton H. Miller (juni 1958). «The Cost of Capital, Corporation Finance and the Theory of Investment». The American Economic Review (engelsk). 48 (3): 261-297.