Kanhavekanalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanhavekanalen (2014)

Kanhavekanalen var en gravet kanal som i jernalderens siste århundre ble anlagt på tvers av den smale landtangen som forbinder «nordøya» og «sørøya» på Samsø på landtangens (og øyas) smaleste sted fra Mårup Vig i vest til Stavns Fjord i øst. Kanalen, som er ca. 500 meter lang og 11 meter bred, er et fremragende stykke ingeniørarbeid. Kanalen kunne beseiles av fartøyer med opp til ca. 1 meters dypgang.

Brinkene var i deler av kanalen bekledd med et bolverk av 2-4 vannrette treplanker, som er dendrokronologisk datert til år 726.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Det antas at det har vært en del av vikingtidens omfattende forsvarssystemer og har stått i forbindelse med en havn i Stavns Fjord. En flåtestyrke plassert i den godt beskyttede naturhavnen i Stavns Fjord har med utkikk fra Hjortholm eller Vorbjerg kunnet kontrollere den nord-sørgående seilasen langs den jyske østkysten og seilasen mellom Jylland (nord og sentralt) i vest og Sjælland og Skåne i øst. Undersøkelser foretatt av forskere ved Moesgård museum tyder på at kanalen skal ses som et ledd i en flåtebase i Stavns Fjord eller eventuelt som et bidrag til sjøforsvaret av det daværende Århus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]