Kanebogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kanebogen er en bydel i Harstad, 5 km sør for sentrum langs Riksvei 83.svg.[1] Siden 1970-tallet har Kanebogen vært den raskest voksende bydelen i Harstad og er et naturlig midtpunkt for dem som bor mellom Kilbotn i sør, Gangsås i nord og Stangnes i øst.

Institusjoner og service[rediger | rediger kilde]

Her ligger bl.a. Kanebogen skole, med Kanebogen stadion som nærmeste nabo, campingplassen Harstad camping. Her er omsorgsboliger med helsetilbud, et boligområde, flere industribygg og butikker.


Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til Kanebogen kan dateres tilbake til tiden rundt svartedauden, men arkeologiske funn kan tyde på aktivitet her og like før vikingtiden. Navnet Kanebogen kan komme av en Gunnar Kane, som eide og drev flere handelssteder langs den nordnorske kyst. Ellers er Kanebogen og beskrevet med navnet Forså, etter ei fossende elv som renner gjennom stedet. Gården Kanebogen er en av de nordligste i den gamle Sandtorg-bygda, som strekker seg fra kommune- og fylkesgrensen til Tjeldsund og Nordland i sør til den nåværende bydelen Gangsås i nord. Sistnevnte regnes som den nordligste av Sandtorg-gårdene.

Sandtorg var frem til en kommunesammenslåing med Trondenes og Harstad i 1964 et eget herred.

Referanser[rediger | rediger kilde]