Hopp til innhold

Kanebogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kanebogen
Kanebogen kirke
Beliggenhet
Kart
Kanebogen
68°46′20″N 16°33′08″Ø

Kanebogen er et byområde i Harstad kommune, rundt fem kilometer sør for sentrum langs .[1] Siden 1970-tallet har Kanebogen vært et av de raskest voksende byområdene i kommunen og er et naturlig midtpunkt for dem som bor mellom Stangnes og Gangsås i nord og øst, og Breivika, Medkila og Kilbotn i sør.

Institusjoner og service[rediger | rediger kilde]

Kanebogen stadion og Kanebogen skole danner et eget nabolag i området mellom Kanebogåsen og Stortanen. Frem til høsten 2022 var det en campingplass ved Kanebogen. Her finnes flere omsorgsboliger med tilhørende helsetilbud, flere boligfelter og flere næringsbygg, blant dem et større kjøpesenter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til Kanebogen kan dateres tilbake til tiden rundt svartedauden, men arkeologiske funn kan tyde på aktivitet her og like før vikingtiden. Navnet Kanebogen kan komme av en Gunnar Kane, som eide og drev flere handelssteder langs den nordnorske kyst. Ellers er Kanebogen og beskrevet med navnet Forså, etter ei fossende elv som renner gjennom stedet.

Ut over dette, er det og antatt at Kanebogen kan ha sitt navn etter Kaneneset, et mindre berg som stikker ut i den sørlige enden av Arnøysundet, og som er med på å danne grense mellom Kanebogen og Stangnes.

Gården Kanebogen er en av de nordligste i den gamle Sandtorg-bygda, som strekker seg fra kommune- og fylkesgrensen til Tjeldsund og Nordland i sør til det nåværende byområdet Gangsås i nord. Sistnevnte regnes som den nordligste av Sandtorg-gårdene.

Sandtorg var frem til en kommunesammenslåing med Trondenes og Harstad i 1964 et eget herred.

Referanser[rediger | rediger kilde]