Kampanjen mot verneplikt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
KMVs logo kombinerer et fredsmerke, alfa og omega (hvor A'en også tolkes som et anarkistsymbol, WRIs brukne gevær og en fredsdue.

Kampanjen mot verneplikt (KMV) var en norsk organisasjon for motstandere av verneplikt. Den eksisterer pr. 2007 kun som et løst nettverk.

KMV ble startet som en organisasjon med flat struktur1980-tallet. Bakgrunnen var at den viktigste pasifistiske organisasjonen i Norge, Folkereisning mot krig (FMK), først og fremst fokuserte på militærnektere som tok siviltjeneste. Totalnektere ble på det tidspunkt satt til å avtjene verneplikt i fengsel, det vil si et fengselsopphold på opp til atten måneder uten dom, og man følte behov for en organisasjon som fokuserte på deres sak, og dermed også stod for en mer radikal linje i kampen mot verneplikt.

Organisasjonen var fra starten av preget av at flertallet av aktivistene bekjente seg til anarkopasifisme. Formen ble preget av dette; det var ikke noe styre, bare kontaktpersoner. Prinsipielle avgjørelser ble tatt på stormøter, allmøter der alle som ønsket kunne være med. Det ble ikke ført medlemsregister eller krevd kontingent.

KMV gav ut tidsskriftet Basta! fra 1990 til 1996, totalt seks numre.

1990-tallet endret FMK innstilling til totalnekting, og begynte å arbeide aktivt for å støtte totalnektere, som på dette tidspunkt hadde fått bedre vilkår i og med at man fikk en kortere fengselsdom i stedet for «avtjening av verneplikt i lukket anstalt». KMVs aktivister gikk derfor kollektivt inn i FMK; riktignok var de fleste allerede medlemmer der. Kontoret i Hjelmsgate 3 i Oslo ble nedlagt. Et nytt kontor ble åpnet i Bergen, men også dette ble senere nedlagt. Det finnes fortsatt kontaktpersoner for KMV flere steder i landet, som bistår totaltnektere med råd og moralsk støtte, og KMVs navn kan også brukes ved aksjoner, men det er ingen utadrettet aktivitet.

KMV var medlem av War Resisters' International så lenge kampanjen var aktiv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]