Kalmykisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Kalmykisk» kan også referere til kalmyker og Kalmykia.
Kalmykisk
Хальмг келн Khalmg keli
Brukt iRussland Russland
Folkerepublikken Kina Folkerepublikken Kina
Mongolia Mongolia
RegionKalmykia
Antall brukere518 500[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Mongolsk
Østmongolsk
Kalmykisk-oiratisk
Kalmykisk
SkriftsystemDet kyrilliske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-2xal
ISO 639-3xal

Wikipedia-logo-v2.svg Wikipedia på kalmykisk
Portal: Språk

Kalmykisk er et mongolsk språk som snakkes av rundt en halv million mennesker i Kalmykia (Russland), vestlige Kina og vestlige Mongolia. Det er omtrent 160 000 kalmykisktalende i hvert land.

Kalmykisk tilhører den kalmykisk-oiratiske undergruppa av østmongolske språk, og har noen fellestrekk med uigurisk og uralske språk. Dette kommer av kalmykisks opphav som fellesspråk for oiratene, et forbund av fire kalmykiske stammer som trakk til seg noen ugriske og tyrkiske stammer under sin utvidelse vestover.

Den litterære tradisjonen i kalmykisk strekker seg tilbake til det 11. århundre, da det uiguriske alfabetet ble brukt. Det offisielle kalmykiske alfabetet, kalt todo-bitsjig (klarskrift) ble lagd i det 16. århundret av en kalmykisk buddhistisk munk ved navn Zaja Pandit. I 1924 ble dette alfabetet erstatta av det kyrilliske, som igjen ble erstatta av det latinske alfabetet i 1930. Det latinske alfabetet ble deretter erstatta med det kyrilliske alfabetet igjen i 1938.

Kalmykene led i sovjetperioden, og halvparten av alle kalmykisktalende døde den russiske borgerkrigen. Stalins etniske rensninger førte også til en markant nedgang i den kalmykiske befolkninga. Inntil nylig var den kalmykiske befolkninga i Russland på lavere nivåer enn den var i 1913. Russisk ble gjort til hovedspråket i Kalmykia, og i 1963 ble den siste kalmykiskspråklige klassen stengt, og russisk ble det eneste utdanningsspråket for kalmykiske barn.

Som et resultat av denne politikken er det mange kalmyker som ikke snakker sitt eget språk. Kalmykiske språkforskere jobber sammen med den kalmykiske regjeringa med å endre denne situasjonen, og i 1993 ble utdanningstilbudet på kalmykisk gjenoppretta.

Referanser[rediger | rediger kilde]