Kallisthenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kallisthenes
Fødtca. 360 f.Kr.Rediger på Wikidata
Olynthos
Død327 f.Kr.Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHistoriker, skribent Rediger på Wikidata

Kallisthenes (gresk: Καλλισθένης; født ca. 360, død 327 f.Kr.) fra Olynthos var en gresk historiker, nevø og elev av Aristoteles, hvis anbefalinger fikk ham til å delta Aleksander den stores krig i Asia som hans personlige historiker.

Han sensurerte Aleksanders adopsjon av orientalske skikker, og arbeidet særlig mot underkastende dyrking. Etter å ha kraftig fornærmet kongen på denne måten, ble han anklaget for å stå bak en forrædersk konspirasjon og kastet i fengsel, hvor han døde av tortur eller sykdom. Hans melankolske slutt ble husket gjennom en spesiell biografi av hans venn Theofrastos, som han ble kjent med under et besøk i Athen.

Kallisthenes skrev en beretning om Aleksanders ekspedisjon, et historieverk om Hellas fra Antalkidas-freden (387) til fønikerkrigen (357), et verk om fønikerkrigen og andre arbeider, som alle har gått tapt.

Det romantiske livet til Aleksander, grunnlaget for alle aleksandrinske romanser i middelalderen, oppsto i det ptolomeiske rike i Egypt gjennom den hellenistiske epoken, men dets nåværende form tilhører 200-tallet. Dets forfatter er vanligvis kjent som pseudo-Kallisthenes, selv om det i den latinske oversettelsen av Julius Valerius Aleksander Poliemius (på begynnelsen av 300-tallet) blir tilskrevet en viss Aesopos. Aristoteles, Antisthenes, Onesikritos og Arrianos har også blitt kreditert med forfatterskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]