Kallisthenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kallisthenes
Fødtca. 360 f.Kr.Rediger på Wikidata
OlynthosRediger på Wikidata
Død327 f.Kr.Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Historiker, skribentRediger på Wikidata

Kallisthenes (gresk: Καλλισθένης; født ca. 360, død 327 f.Kr.) fra Olynthos var en gresk historiker, nevø og elev av Aristoteles, hvis anbefalinger fikk ham til å delta Aleksander den stores krig i Asia som hans personlige historiker.

Han sensurerte Aleksanders adopsjon av orientalske skikker, og arbeidet særlig mot underkastende dyrking. Etter å ha kraftig fornærmet kongen på denne måten, ble han anklaget for å stå bak en forrædersk konspirasjon og kastet i fengsel, hvor han døde av tortur eller sykdom. Hans melankolske slutt ble husket gjennom en spesiell biografi av hans venn Theofrastos, som han ble kjent med under et besøk i Athen.

Kallisthenes skrev en beretning om Aleksanders ekspedisjon, et historieverk om Hellas fra Antalkidas-freden (387) til fønikerkrigen (357), et verk om fønikerkrigen og andre arbeider, som alle har gått tapt.

Det romantiske livet til Aleksander, grunnlaget for alle aleksandrinske romanser i middelalderen, oppsto i det ptolomeiske rike i Egypt gjennom den hellenistiske epoken, men dets nåværende form tilhører 200-tallet. Dets forfatter er vanligvis kjent som pseudo-Kallisthenes, selv om det i den latinske oversettelsen av Julius Valerius Aleksander Poliemius (på begynnelsen av 300-tallet) blir tilskrevet en viss Aesopos. Aristoteles, Antisthenes, Onesikritos og Arrianos har også blitt kreditert med forfatterskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]