Antisthenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Antisthenes

Antisthenes (gresk: Ἀντισθένης; født ca. 444, død ca. 365 f. Kr), grunnleggeren av den kyniske skolen, var en gresk filosof født i Athen.

I ungdommen studerte han retorikk under Gregorias, muligens også under Hippias og Prodikos. Noen mener at han kom fra gode kår, men at han senere gikk over i fattigdom. Han kom uansett i kontakt med Sokrates, og ble en dedikert elev.

Så ivrig var han etter å høre Sokrates' ord at han daglig gikk fra Peiraeus til Athen, og han overtalte sine venner til å slå følge med ham. Fylt av entusiasme over Sokrates' idéer grunnla han en egen skole i Kynosarges. Her ble de fattigere atenere tiltrukket av enkelheten i hans liv og lære. Han skydde verdens pomp og prakt og gikk kledd i en enkel kappe og bar en stokk og en pung som symbol på sin filosofi. Dette antrekket ble uniformen til hans tilhengere, men Sokrates bemerket om antrekket at «jeg ser din forfengelighet gjennom kappen, Anthistenes».

Diogenes sier at Anthistenes' verker fylte ti bøker, men bare fragmenter av dette eksisterer i dag. Det kan virke som hans favorittstil var dialogen, hvor vi ser igjen effekten av hans tidligere trening i retorikk. Aristoteles omtaler ham som uutdannet og enkel, i Platons beskrivelse er han en mann som forgjeves kjemper mot dialektikkens vanskeligheter. Når det er sagt, så er nok disse uttalelsene noe farget av kampen mellom de forskjellige filosofiske skolene.