Antisthenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antisthenes
Fødtca. 444
Athen, Hellas
Dødca. 365 f. Kr.
Athen
BeskjeftigelseFilosof
NasjonalitetHellas
SpråkGresk
PeriodeAntikkens Hellas
Emne(r)Askese, etikk, språk, litteratur, logikk

Antisthenes (gresk: Ἀντισθένης; født ca. 444, død ca. 365 f. Kr.), grunnleggeren av den kyniske skolen, var en gresk filosof og en elev av Sokrates. Han lærte først retorikk under sofisten Gorgias før han ble en lidenskapelig elev av Sokrates. Han overtok og utviklet den etiske siden av Sokrates' lære, ble talsmann for et asketisk liv som skulle leves i henhold til dyd og verdighet. Senere forfattere har gjort ham til en grunnlegger av den kyniske filosofi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Antisthenes ble født på midten av 400-tallet f.Kr. som sønn av Antisthenes fra Athen. Hans mor var derimot utlending fra Trakia.[1][2] I sin ungdom var han med i kampen ved Tanagra i 426 f.Kr. under Peloponneskrigen. Siden ble han en disippel først av Gorgias og deretter av Sokrates. Han var tilstede ved Sokrates' død i 399 f.Kr.[3]

Så ivrig var han etter å høre Sokrates' ord at han daglig gikk fra Peiraeus til Athen, og han overtalte sine venner til å slå følge med ham. Fylt av entusiasme over Sokrates' idéer grunnla han en egen skole i Kynosarges. Her ble de fattigere atenere tiltrukket av enkelheten i hans liv og lære. Han skydde verdens pomp og prakt og gikk kledd i en enkel kappe og bar en stokk og en pung som symbol på sin filosofi. Dette antrekket ble uniformen til hans tilhengere, men Sokrates bemerket om antrekket at «jeg ser din forfengelighet gjennom kappen, Anthistenes».

Diogenes Laertios forteller at Anthistenes' verker fylte ti bøker, men bare fragmenter av dette eksisterer i dag. Det kan virke som hans litterære trekk var dialogen, slik som hos mange andre tidlige filosofer, og hvor effekten av hans tidligere trening i retorikk kan gjenkjennes. Aristoteles omtalte ham som uutdannet og enkel, i Platons beskrivelse er han en mann som forgjeves kjemper mot dialektikkens vanskeligheter. Når det er sagt, så er nok disse uttalelsene noe farget av kampen mellom de forskjellige filosofiske skolene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Suda: Antisthenes.
  2. ^ Diogenes Laertios, vi. 1
  3. ^ Platon, Faidon, 59b.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]