Kahedin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kahedin (også stavet Kahadin, Kahedrin, Kehenis, Kehidius; muligens den walisiske figuren Kae Hir) er en ridder og kongesønn, bror av Isolde (også stavet Iseult) av Bretagne, også kalt for Isolde med de hvite hender, og er sønn av kong Hoel av Bretagne i legenden om kong Arthur av britene. Fortellingen om hans affære med Brangaine, ternen til Isolde av Irland, utgjør en del av og kan ses på som en parallell fortelling til hovedfortellingen om Tristan og Isolde.

Kahedin møtte Brangaine første gang i Billedhallen (Hall of Images) hvor han var blitt tidligere sent med en beskjed til Isolde av Irland i forbindelse med at hennes elsker Tristan. Han overrekker budskapet, og Isolde og Tristan tilbringer natten sammen i trehytte. I mellomtiden forberedte Kahedin seg på å tilbringe natten sammen med Brangaine etter å ha mottatt imøtekommende svar fra henne. Da de gikk til seng ble imidlertid Kahedin ulykksalig kastet inn i en dyp søvn og våknet opp den nesten morgenen ved å forstå at en form for trolldom må ha skjedd.

På grunn av høviskhet overså han hva som hadde skjedd den foregående natten, og de to parene, Isolde og Tristan, og han selv med Brangaine, tilbrakte dagen sammen. Derimot da han førte Brangaine til sengs på nytt skjedde det samme atter en gang. Den tredje natten klarte Isolde å overbevise Brangaine om å overgi seg til Kahedin for å stoppe hans ydmykelse. I en del versjoner er Camille, en annen av dronningen terner, valgt av Kahedin framfor Brangaine. Også hun avviste ridderen for å kunne bevare sin ære. Isolde hjalp deretter til med å gi Kahedin en «magisk pille» og etterpå falt han på nytt i dyp søvn. Kahedin våknet opp den neste dagen for å bli hånet av Camille og de andre kvinnene i husholdningen. Kahedin reiste videre med Tristan uten å avsløre hva som hadde skjedd med ham natten før.

I Prosa-Tristan forble Kahedin den nær venn og følge til Tristan selv etter at hans søster har blitt forlatt i Bretagne. Som med flere andre riddere ble han forelsket i den irske Isolde og døde til slutt i pine for henne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Curtis, Renée L. (oversetter): The Romance of Tristan, Oxford UP, 1994. ISBN 0-19-282792-8.
  • Newstead, Helaine: Kaherdin and the Enchanted Pillow: An Episode in the Tristan Legend. PMLA. 1950
  • Winfrey, L. E. (1928): Kaherdin and Camille: The Sources of Eilhart's «Tristrant». Modern Philology.