Kadıköy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haydarpaşa togstasjon, Kadıköy
Kadıköy - Istanbul
Park i Kadıköy

Kadıköy er en bydel og kommune i den asiatiske delen av Istanbul. Kommunen strekker seg ca. 8 km langs kysten av Marmarahavet og 4-6 km innover fra kysten.

Bybeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Bydelen har i dag en overveiende moderne bebyggelse, men er også rik på historiske byggverk. Her ligger en rekke kirker tilhørende forskjellige konfesjoner, som gresk-ortodokse, armenske, serbiske og protestantiske. Kadıköy har også Istanbuls eldste moské, bygd før erobringa av det den gang egentlige Konstantinopel (vest for Bosporos).

Befolkninga tilhører øvre middelklasse. I Moda, Fenerbahçe, Göztepe og rundt den kjente Bagdat Caddesi er befolkninga til dels meget velstående. Sentrum, med sin eldre bebyggelse, domineres av arbeiderklassen, foruten en del studenter og vesteuropeere. Kommunen er den mest folkerike i Istanbul, med 700 000 innbyggere på 35,9 km².

Historie[rediger | rediger kilde]

Områdets historie går tilbake til det 7. århundre f.Kr., da grekerne grunnla byen Kalsedon her kort før grunnleggelsen av Bysants på andre sida av Bosporos. Området tilhører således den aller eldste delen av dagens Istanbul. I den bysantinske perioden ble byen en forstad til Konstantinopel. Sjøl om det finnes mange minner fra områdets lange historie, er det mindre kulturminner her enn i de sentrale bydelene. En årsak til det er at området flere ganger ble besatt av armeer som trengte inn i Det bysantinske riket, mens befolkninga i Konstantinopel søkte tilflukt bak byens murer og unngikk ødeleggelser. Kadıköy har også gjennom århundrene vært utsatt for mange jordskjelv.

Kalsedon ble erobra av tyrkerne midt på 1300-tallet, over hundre år før Konstantinopel falt. Tyrkerne gav byen navnet Kadiköy, som betyr «Dommerens by», ettersom byen var sete for overdommeren for de asiatiske delene av Det osmanske riket.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Det kjente fotballaget Fenerbahçe SK hører hjemme i Kadıköy.

Transport[rediger | rediger kilde]

Kadıköy er et knutepunkt for forbindelser østover i Lilleasia. Her ligger Haydarpasastasjonen, som er endestasjon for tog fra den asiatiske delen av Tyrkia. I Harem ligger den tilsvarende busstasjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]