Şişli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Şişli metrostasjon
Şişli

Şişli er en bydel og kommune i Istanbul, beliggende i den nordlige delen av byen på europeisk side.

Şişli strekker seg fra Taksim og nordover forbi første ringveg til Mecidiyeköy. Şişli er en relativt rik kommune, der den vestlige delen befolkes av middelklassen, mens den østlige preges av større rikdom. Befolkninga var svært kosmopolitisk og flerkulturell, med tydelige innslag av tyrkere, grekere, og armenere; muslimer, jøder og kristne. Minoritetene emigrerte og Şişli er overveldende tyrkisk og er etnisk og språklig homogent. Kommunen har 257 000 innbyggere, fordelt på 29,8 km².

Kommunen har lite eldre bebyggelse og færre kulturminner enn de mer sentrale delene av Istanbul. Her finnes likevel flere svært vakre og interessante bolighus og andre verdslige byggverk, og viktige kirker som den romersk-katolske katedralen i Istanbul. Atatürkmuseet og Istanbuls militærmuseum ligger i Şişli, det samme gjør Radiohuset. Store kirkegårder for flere religioner (islam, gresk-ortodoks, romersk-katolsk, protestantisk og gregoriansk kristendom) er lagt til Şişli.

Şişli har store magasiner og supermarkeder, foruten hele spekteret av bransjeforretninger. De viktigste forretningsstrøkene ligger i Maslak, Kurtulus, Pancaldi og Nisantasi med den berømte Rumeli Caddesi. I Tesvikiye ligger et stort antall gallerier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]