Kaba (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kaba Holding AG
Kaba Holding AG
Etablert 1862
Hovedkontor Sveits Rümlang
Bransje Lås og beslag
Produkt(er) Adgangskontroll, låssystemer, safer, bankhvelv
Nøkkelpersoner Rudolf Weber
Antall ansatte 7660 (2009)
Omsetning 1.16 mrd. CHF
Nettside www.kaba.com

Kaba Holding AG er et globalt sikkerhetskonsern med base i Rümlang i Sveits, og som sysselsetter rundt 8000 ansatte i over 60 land. Selskapet er børsnotert i Sveits.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt i 1862 i Zürich av Franz Bauer som et låsesmed-utsalg og fabrikk for kasseapparater. Firmaet ble solgt i 1915 til Leo Bodmer, som omdøpte selskapet til Bauer AG. I 1934 utviklet Fritz Schori den første låsesylinderen med reversibel nøkkel. Bauer AG tok patentoppfinnelsen, og oppkalte låsen etter firmaets grunnlegger Franz Bauer, på tysk kjent som Kassenbauer (produsent av kassaapparater) – forkortet "Kaba".

Gradvis utvidet selskapet sin portefølje og etablerte seg i hele Europa. I 1995 ble Bauer Holding AG omdøpt Kaba Holding AG og selskapets aksjer ble notert på Zürich-børsen.

Ved overtagelsen av Unican Security Systems Ltd (Montreal) i 2001,[2] fikk Kaba fotfeste i Nord-Amerika og Silca, Ilco og Kaba Mas ble nye merkevarer som en del av sammenslåingen

I 2006 kjøpte selskapet Wah Yuet Group i Kina,[3] det amerikanske selskapet Computerized Security Systems (CSS) med merkenavnene Saflok og La Gard,[4] og det nederlandske selskapet H. Cillekens Zn. B.V. I tillegg ble det inngått samarbeidsavtaler med indiske Minda Group.

I 2011 kjøpte Kaba det norske selskapet Møller Undall.[5]

Satsingsområder[rediger | rediger kilde]

Kaba produserer komponenter og systemer for sikring av områder og bygninger, samt administrering og sporing av adgang for personell. Selskapet har fire divisjoner fordelt på adgangskontrollsystemer, nøkkelsystemer, industrielle låser og dørautomatikk. De viktigste produktene er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]