KS Bedrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
KS Bedrift
LandNorge

KS Bedrift er en nærings- og arbeidsgiverforening for samfunnsbedrifter i Norge.[1] Foreningen hadde 536 medlemsbedrifter per 29. mai 2019, fordelt på aksjeselskaper, samvirkeforetak, interkommunale selskaper, kommunale og fylkeskommunale foretak (KF/ FKF), § 27-selskaper, men også ideelle organisasjoner og stiftelser. Bedriftene er fordelt på flere bransjer, som energi, avfall, havn, brann og redning, vann og avløp, revisjon, helse og eiendom. KS Bedrift er ledet av Øivind Brevik, administrerende direktør. Styreleder er Per Arne Kaarstad, fra energiselskapet Sodvin (tidligere Hemne Kraftlag). Per 29. mai 2019 har KS Bedrift 26 årsverk. Inntil 31. desember 2013 var KS Bedrift en del av KS. Fra 1. januar 2014 har KS Bedrift vært en selvstendig organisasjon.

Arbeidsgiverservice[rediger | rediger kilde]

KS Bedrift yter arbeidsgiverservice til sine medlemmer, og er motstykket til fagforeninger for ansatte i bedriftene under forhandlinger av tariffavtaler. Medlemsbedriftene i KS Bedrift er i dag tilknyttet én av fire selvstendige tariffavtaler: Hovedtariffavtalen (HTA), Hovedtariffavtalen for konkurranseutsatte bedrifter (Bedriftsavtalen), og Energiavtale I og II.

Næringspolitikk[rediger | rediger kilde]

Næringspolitisk jobber KS Bedrift spesifikt for følgende bransjer: avfall, energi, havner og brann- og redning. Målet er å sikre gode rammevilkår for medlemsbedriftene. Det utøves påvirkningsarbeid mot Stortinget, embetsverket og andre beslutningsorganer. KS Bedrift er medlem av ulike interesseorganisasjoner i Brussel, og har gjennom disse en påvirkningskanal inn mot relevante beslutningsorganer i EU. KS Bedrift har egne bransjestyrer for henholdsvis avfall, energi, havn samt brann og redning[2]. Disse er satt sammen av medlemsbedriftene. Bransjestyrene jobber med spesifikke næringspolitiske saker i medlemmenes interesse. Representanter for bransjestyrene deltar også i tarifforhandlinger.

Juridiske tjenester[rediger | rediger kilde]

KS Bedrift har advokater som yter juridisk service og advokattjenester til medlemsbedriftene, blant annet knyttet til selskapsorganisering[3].

Historikk[rediger | rediger kilde]

KS Bedrift ble formelt opprettet i 2001, da organisasjonen ble utskilt fra KS[4]. KS Bedrift er representert i sentrale styringsorganer i KS, men er siden 1. januar 2014 en egen juridisk enhet med samarbeidsavtale med KS. Navnet KS Bedrift går tilbake til 1995, da det ble opprettet en egen seksjon i KS som tok seg av de kommunalt eide bedriftenes behov[5].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Vedtekter KS Bedrift» (PDF). Besøkt 29.05.2019. 
  2. ^ [1]«Bransjestyrer - KS Bedrift». www.ksbedrift.no. Besøkt 29. mai 2019. 
  3. ^ «Jus - KS Bedrift». www.ksbedrift.no. Arkivert fra originalen 29. mai 2019. Besøkt 29. mai 2019. 
  4. ^ «KS Bedrift Jubileumsbrosjyre». issuu. Besøkt 29. mai 2019. 
  5. ^ «KS Bedrift Jubileumsbrosjyre». issuu. Besøkt 29. mai 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]